Imotski, sam centar Imotske krajine

grad imotski
Grad Imotski, Foto: Dreizung/Wikimedia

Imotski je jedan od gradova koji pripada Dalmatinskoj Zagori i jedno od mjesta koje svojim izgledom i sadržajima čini Zagoru posebnim dijelom Dalmacije, koja pored mora nudi i druga prirodna bogatstva. Imotski je grad koji pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nalazi se iza planine Biokovo, koji zauzima prostor od oko 600 km2 na nadmorskoj visini od 260 metara.

Sa sjeveroistoka je omeđen bosanskohercegovačkom granicom, s juga Makarskim primorjem, a sa sjeverozapada sinjsko-omiškim prostorom.

Imotski je prije svega poznat po zanimljivim krškim pojavama koje čine duboke provalije koje prate sjeverozapadni obod polja od Imotskog do Lokvičića.

Dakle u blizini Imotskog nalazi se Crveno jezero koje je dobilo ime po crvenkastim stijenama koje čine obod jezera.Pored Crvenog treba spomenuti i Modro jezero koje ljeti postaje kupalište, gdje se uređenim serpentinama kupači mogu spustiti sve do jezera i plaže.

Naime Modrom jezeru može se pristupiti za razliku od Crvenog, čije su litice jednostavno prestrme.Imotski je poznat po sredozemnoj klimi i snijeg je rijetka pojava sa ljetnim temperaturama koje mogu ići i do 43 stupnja.

Imotska krajina bogata je vegetacijom gdje možemo ubrojiti čempres i dalmatinski crni bor. Možemo još nabrojiti šume hrasta medunca, crnike te zimzelenu šikaru i smilj.

Imotski je vrlo vjerojatno bio utemeljen za vrijeme vladavine kralja Trpimira, 854 – 864. godine, kada se spominje po prvi puta u dokumentima kao Županija Imota. Imotska tvrđava je tada bila centar Županije.

Imotski će vas oduševiti svojim četvrtima kao što su Jezero, Pazar, Djirada i Bazana koja poprilično sliči malim Dalmatinskim gradovima. Nalazi se na Podi platou s 4.000 stanovnika.

Isto tako se može pohvaliti čuvenom tvrđavom Topana koja je nastala u 10. stoljeću, a prvi put se spominje u poveljama hrvatskih i bosanskih kraljeva.

U sklopu tvrđave nalazi se i crkva Gospe od Anđela, zaštitnice Imotske krajine izgrađena 1718. godine. Pretpostavlja se da je tvrđava kroz povijest imala strateško značenje.

Pored tvrđave preporučamo obilazak muzeja izgrađen još u vrijeme Austro-Ugarske monarhije, gdje se nalaze eksponati koji svjedoče o bogatom baštinskom nasljeđu.

Foto: Dreizung/Wikimedia