Cavtat, grad bogate povijesti

luka u cavtatu
Luka u Cavtatu, Foto: Ketone16/Wikimedia

Na krajnjem jugu nakon Dubrovnika nalazi se još jedan biser poznatiji kao Cavtat gdje je smještena zračna luka koja Dubrovnik povezuje s ostatkom svijeta. Kuća Vlahe Bukovca, Palače pomoraca, Konavle, Soko-Grad i Mauzolej obitelji Račić te brojne uvalice samo su dio bogate ponude grada. Cavtat je prije svega grad bogate povijesti.

Cavtat je poznat kao rodno mjesto našeg najpoznatijeg slikara Vlahe Bukovca koji je naslikao dekorativne kompozicije Dubravka i Gundulićev san. Njegova rodna kuća pretvorena je u muzej i galeriju.

Nekada davno u vrijeme Dubrovačke Republike Cavtat je bio pravi rasadnik pomoraca i kapetana tako da se na gradskom groblju mogu vidjeti brojni natpisi posvećeni upravo njima. Mnogi kapetani koji i nisu bili rodom iz Cavtata odlučili su upravo ovdje potražiti vječni mir.

Cavtatska riva odlično je mjesto za popiti jutarnju kavu. Pogled prema moru, opuštena atmosfera tog južnog grada i ukusna kava savršena su formula za odmor iz snova. Nakon što ste popili kavu i prošetali po mjestu te navratili do tržnice s bogatom ponudom voća i povrća, vrijeme je za plažu.

Jeste li znali kako je cijela obala Cavtata jedna velika plaža? Neovisno o tome volite li više šljunčane ili betonirane plaže, uvjereni smo kako ćete pronaći pravo mjesto za sebe. Male uvalice odaju dojam privatnosti, a cijeli poluotok Rat prekriven je borovom šumom što daje savršen hlad.

Uz poluotok postoji šetnica na kojoj se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata gdje se možete osvježiti ukusnom hranom i hladnim pićima. Pored caffe barova na plažama postoji usluga iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Plava zastava daje potvrdu čistog mora i plaže najviše kvalitete. Uvala Žal idealna je za djecu i slabije plivače budući da se radi o velikoj šljunčanoj plaži. Večeri su kao stvorene za uživanje u zabavnom ljetu.

Cavtatsko ljeto je kulturno-zabavna manifestacija koja gostima predstavlja zabavnu ponudu Konavala. Osim opuštanja uz zabavan program domaćih i stranih izvođača, ne zaboravite probati ukusna jela spremljena na poseban način.

Autor: S.Š. Foto: Ketone16/Wikimedia