Kako spriječiti požar

šumski požar

Mnogi govore o važnosti šuma i žele ih spasiti za budućnost. Političari to pokušavaju zakonima, koji stoje gomilu novca, a “neki drugi” iz ljubavi prema prirodi. U Njemačkoj se već dugi niz godina za šume brinu izviđači. Zadaća mladih je važnija nego ikad prije – zaštititi šume i objasniti javnosti o čemu se radi. Mladi od 8 do 17 godina mnogo uče o biljkama i životinjama u šumi i pomažu gdje god mogu.

Njihova zadaća je:

  • promatranje šume i dojavljivanje kada vide dim ili požar
  • označavanje staze za šetnje i učenje
  • postavljanje plakata na kojima obavještavaju o biljkama i životinjama uz šumske puteve
  • postavljanje kućica s hranom za ptice
  • zaštita mravinjaka od razaranja
  • skupljanje smeća koje ostaje nakon boravka ljudi u šumi i odnošenje u kontejnere

Mladi se po šumama kreću u skupinama od po 10 ili 12 i uz sebe imaju jednu odraslu osobu, najčešće šumara s tog područja. On je sretan što ima besplatnu pomoć i vrlo rado odlazi s njima u šumu. Tamo im objašnjava kako mogu pomoći biljkama i životinjama ili kako se uz karte i kompas mogu orijentirati u šumi.

Mladi izviđači jednom na godinu idu na zajednički izlet. Spavaju u šatorima, sami spremaju jelo i uživaju u čarima koje samo šuma i njezini zvukovi, boje i mirisi, mogu pružiti!

Za ljetnih vrućina, izviđači svakodnevno paze na šume. Raspoređuju se po grupama i svaka grupa dežura po 2 sata tako da na vrijeme mogu otkriti opasnost požara u šumi.

U gradovima se dizalom popnu na najviši kat najviše zgrade i uz pomoć dalekozora prate eventualne promjene u šumi. Ako primijete dim, odmah to javljaju policiji ili vatrogascima. Posjeduju veliku zemljopisnu kartu na kojoj odmah mogu locirati područje koje je u opasnosti.

U vrućim danima ljeta, osobito kada dulje traje sušno razdoblje, u samo 2 tjedna se prijavi i do 16 požara.

Mladi vole ove aktivnosti jer su zanimljive i korisne. Najčešće o njima saznaju od prijatelja, koji oduševljeno pričaju o uzbudljivo provedenom ljetu pa se i sami uključe u izviđače. Međusobno se druže, a u isto vrijeme rade nešto vrijedno i korisno – brinu se za očuvanje prirode.

Po sjećanju stare učiteljice njemačkog jezika.

Autor: Ivanka Šmukler, Foto: Alin Brotea/Shutterstock