Narodne novine, službeno glasilo RH

Novine, Foto: Voronin76/Shutterstock

Narodne novine su službeno glasilo Republike Hrvatske. Tiskaju razne službene listove, tiskanice, ali trguju i sa školskim i uredskim materijalom. Prvi put se Narodne novine osnivaju 1952. godine kao samostalno izdavačko poduzeće, dok nakon uspostave samostalnosti pretvaraju u javno poduzeće, a već 2000. godine prelaze u potpuno državno vlasništvo.

Nakladničku djelatnost Narodne novine d.d. obavljaju kroz nekoliko aktivnosti: nakladništvo službenog lista RH, nakladništvo tiskanih i elektroničkih međunarodnih ugovora, objavljivanje oglasa za javnu nabavu, objavljivanje on-line popusa i objavljivanje Elektroničkog pretraživača oglasa javne nabave.

Uz nakladničku, druga funkcija Narodnih novina je i tiskarska djelatnost. “Narodne novine”, službeni list RH, tiskaju se u tiskari Narodnih novina d.d. Uz ovaj list u tiskari je proizvode u razne tiskanice i formulari.

Zadnja djelatnost Narodnih novina d.d. je trgovačka djelatnost. Tiskanice, listovi, školski i uredski pribor se pprodaju u 33 poslovnice i 8 veleprodajnih centara u Hrvatskoj. U trgovinama se prodaje približno oko 20.000 različitih artikala, od čega oko 2.600 njih otpada na tiskanice. Trgovačka djelatnost Narodnih novina sastoji se od tri glavne službe: Služba komercijale, Služba trgovačke mreže i služba skladištenja i transporta.

Ukoliko trebate riješiti neku papirologiju u uredima koji su pod patronatom državne, lokalne ili regionalne samouprave, sigurno će vam trebati neki od obrazaca iz Narodnih novina. Prije nekoliko godina uvela se pogodnost printanja i popunjavanja e-tiskanica na službenoj Internet stranici www.nn.hr.

Sjedište Narodnih novina d.d. nalazi se u Zagrebu, na adresi Savski gaj, XIII. put 6. Uz sjedište evo i lokacija svih maloprodajnih Narodnih novina u Zagrebu: Jurišićeva 1a, trg žrtava fašizma 15, Ulica grada Vukovara 60, Trnjanska cesta 48, Ilica 73, Dubrava 35 i Ulica Ivana Šibla 11.

Autor: M.T., Foto: Voronin76/Shutterstock