Štras, začinite odjevne kombinacije

štras
Štras, Foto: Serg Zastavkin/Shutterstock

Što je štras? Sjećate li se scene iz Teorije velikog praska u kojoj Sheldon poklanja Amy tijaru kako bi se ispričao i sjećate li se njene reakcije? E štras je upravo onaj materijal koji žene natjera na takvu reakciju. Šalimo se naravno. Štras je naziv za skupinu perli i repromaterijala koji nastaju kao jeftinije imitacije dragog kamenja.

Naravno, bilo bi lijapo kad bi si svaka žena mogla priuštiti prave dijamante i drago kamenje, no nažalost financije nas prečesto ograničavaju u ovome snu, ali u pomoć priskaču beskrajno zanimljivi materijali poput štrasa. Ako je dobro i kvalitetno izveden razlika je gotovo neprimjetna. Štras se izrađuje od raznih materijala, ali obično se radi o kombinaciji materijala nalik staklu unutar kojeg se nalaze još neke primjese kojima će se pojačati otpornost i sjaj.

Kako bi štras bio više nalik pravom dragom kamenju donja površina se metalizira da bi se pojačala refracija svijetla i kako bi ovaj lažni kamenčić što više podsjećao na pravi stvar. Štras je postao iznimno popularan u 18. st. na dvoru kralja Luja XV. Nakit je bio modni imperativ pa se tako višestruko povećala proizvodnja ovog lažnog nakita kako bi i oni manje bogati mogli slijediti modne hirove.

Danas smo potpuno hipnotizirane pri susretu sa ovim svjetlucavim kamenčićima i volimo ih vidjeti na svojim odjevnim kombinacijama. Obična crna majica pretvara se u nešto sasvim drugo sa nekoliko svjetlucavih kamenčića, a tunika sa štrasom po ovratniku od svakodnevnog odjevnog predmeta postaje komad koji možete odjenuti i na najsvečanije prilike. Ozbiljna poslovna kombinacja u potpunosti će oživjeti ako se na vašim cipelama nalazi samo mali svjetlucavi kamenčić.

Odlično je što nam je u posljednje vrijeme dostupan gotovo posvuda, postoji mnoštvo trgovina koje su specijalizirale za prodaju repromaterijala i koje će vas provesti kroz tolike redove šljokica i stakalaca da ćete izaći vam opijene ljepotom. Možete ih aplicirati na bilo što. Torbe, cipele, maske za mobitele, namještaj u domu…što god vam padne na pamet. Stoga začinite si život. Vi ste sjajne pa nema razloga zašto ne bi bili i predmeti oko vas.

 Autor: L.K.  Foto: Serg Zastavkin/Shutterstock