Heklani nakit

heklani-nakit

Modni dodaci jednako su važni kao i ostatak odjevne kombinacije. Bez njih, cijela kombinacija nije potpuna i ne dolazi toliko do izražaja. Kakav modni detalj odabrati, te kako ga ukomponirati u cjelokupni styling? Nakit je zasigurno jedan od njih. Ogrlice, narukvice, ukosnice, sve one mogu potpuno promijeniti čitavi vaš look.

Modni nakit važan je dio svačijeg stylinga. Služi kao ukras, a izrađuje se od različitih materijala, od dragog kamenja pa do onih najjednostavnijih elemenata. Iako su skuplji modni dodaci kvalitetniji, i od jeftinijih se može napraviti zanimljiv nakit. Zabrinjava li vas financijsko stanje i zbog toga si ne možete priuštiti željenu narukvicu ili prsten, možete ih izraditi sami. Uz malo truda i strpljenja, jednostavno ćete izraditi nakit po svom ukusu, a izgledat će kao nov.

Heklani nakit jedan je od najpopularnijih kod kućne izrade. Sama tehnika heklanja vrlo je stara, a toga se vjerojatno sjećamo od naših baka. Nije službeno poznato kad se heklanje zapravo pojavilo, ali se zna da se proširilo diljem cijelog svijeta. Ovu su tehniku stariji narodi koristili za izradu igračaka, lutaka, odjevnih predmeta kao što su kape, šeširi, ogrtači i drugo.

Heklani nakit počeo se izrađivati tek godinama kasnije, a sad je već gotovo uobičajen. Danas na gotovo svakoj djevojci možemo primijetiti heklane uzorke. Cvjetovi, mašnice, leptiri, sve se to može bez ikakvih problema izraditi ovom zanimljivom tehnikom. Često se uspoređuje sa pletenjem. Međutim, heklanje se smatra jednostavnijim i lakšim.

Tehnika se dijeli na nekoliko različitih načina od kojih je mrežasto najpoznatije i narasprostranjenije. Jednostavna je i može se vrlo brzo naučiti. Niti vlakana provlače se kroz rupice u tkanini te se tako oblikuju željeni motivi. Nakon što jednom savladate tehniku heklanja, nećete moći prestati izrađivati vlastiti nakit.

Osim mrežaste tehnike heklanja, postoji još tunisko, a međusobno se dosta razlikuju. Tuniska tehnika još se naziva pletena, a kod nje se sama izrada dijeli u dvije skupine. Pribor za heklanje kod ove je tehnike dulji i širi.

Heklani nakit pristaje svim odjevnim kombinacijama, zanimljiv je i odaberete li ga, zasigurno nećete pogriješiti.

Autor: D.Š. Foto: Tatiana Trifan/Shutterstock