Što uzrokuje pucanje kose

oštećena kosa

Lijepa i zdrava kosa oduvijek je sinonim ženstvenosti i ljepote. Za dugu, gustu i zdravu kosu potrebno je uložiti mnogo truda, no svaki se taj trud uistinu isplati. Suha i ispucana kosa jedan je od najčešćih problema većine žena. Naveli smo neke razloge zašto kosa puca i kako pomoći kosi.

Lomljenje i pucanje vlasi najčešće uzrokuje šamponiranje vrhova kose skupljenih na vrhu glave. Češljanje sprečava pucanje vlasi. Kosu raščešljajte prije pranja, kako se ne bi mokra još više zapetljala. Dok nanosite regenerator, prstima nježno pokušajte proći kroz kosu. Tako ćete ga ravnomjerno rasporediti, a nakon pranja kosu ćete lakše raščešljati. Prilikom šamponiranja izbjegavajte kosu sakupljati u loptu na vrhu glave jer se na taj način ona još više mrsi.

Plivate li u bazenu, oštećenje kose od klora izbjegnite noseći kapu.

Razmišljate li o ekstenzijama, budite oprezni jer loše nanesene osim što će izgledati ružno, ozbiljno će vam oštetiti kosu. Također, treba ih mijenjati svakih 6 -8 tjedana čime dodatno opterećujete korijen kose, zbog čega ona počinje ispadati.

Kosa pojačano može ispadati i zbog manjka željeza, koji je vrlo čest u žena s obilnim mjesečnicama. No prije uzimanja nadomjestaka željeza posavjetujte se s vašim liječnikom.

Uglavnom je dovoljno jesti više hrane bogate ovim mineralom kao što je nemasna govedinu, grah, leća, soja, lisnato povrće, grožđice, suhe šljive. One će vam nadomjestiti sve potrebne vitamine, a ne hranite li se zdravo, možete uzimati multivitaminske pripravke te riblje ulje u tabletama.

Kosu također upropaštavaju dijete, osobito one u kojima nedostaje voća, povrća, bjelančevina i željeza. Od namirnica najbolji prijatelj kose su jaja. Jaja su bogata kalcijem i cinkom i jačaju vašu kosu i daju joj sjaj. U svakodnevnu prehranu trebali biste uvrstiti i plodove mora, orašaste plodove, žitarice, bučine i suncokretove sjemenke, lisnato povrće i jetru. Sve te namirnice čuvaju zdravlje i ljepotu vaše kose.

Autor: D.K., Foto: Doglikehorse/Shutterstock