Savjeti za bojanje drveta

Bojanje drveta

Osnovna namjena boje za drvo jest zaštita podloge. Pored toga, ona predmetima daje željeni izgled. Nije neuobičajeno da bojenjem jeftinih vrsta mekog drveta, želimo dobiti izgled nešto kvalitetnijeg, a time i skupljeg drveta jer su mnoge vrste tvrde drvene građe skupe i često teško dostupne.

Danas postoje različiti asortimani boja za drvo, od svijetlog hrasta do ebanovine, a vrlo se lako nanose. Također, dostupna su vodena močila i razrjeđivači koji su potrebni kako bi se obavilo bojanje drveta.

U nastavku saznajte što vam je sve potrebno za bojanje drveta te kako drvo lakirati, ali i zaštiti u otvorenom i zatvorenom prostoru. Saznajte i kako obnoviti stari drveni namještaj i ukloniti mrlje s drveta.

Kemijska obrada drveta

Postoje različiti načini na koje se drvo oplemenjuje tako da se njegova tipična struktura naglasi, promijeni bojom i istovremeno zaštiti. Jedan od njih je kemijska obrada drva. Sirovo drvo temeljito očistite prije nego što ga kemijski obradite.

Prašinu, ljepilo, prljavštinu i smolu odstranit ćete toplom vodom i sapunom. Nadomjestak terpentina odstranit će tvrdokorne mrlje. Drvo četkajte uvijek u smjeru njegovih prirodnih šara.

Vlaženje drveta

Sapunanje vlaži drvo zbog čega drvena vlakna nabubre. To je bitno kako bi se izravnale male neravnine u strukturi drveta.

Kod postupka vlaženja drveta obratite pažnju na to da cijela površina bude ravnomjerno navlažena. Previše vode ćete najjednostavnije ukloniti ocijeđenom spužvom.

Pozor – Drvo nakon vlaženja mora biti opet potpuno suho prije nego ga nastavite obrađivati!

Brušenje drveta

Nakon sušenja se drvo brusi. Što finije izbrusite površinu, ona će biti glađa.

Brušenje drveta u tri koraka:

  • grubim brušenjem (brusnim papirom granulacije 120)
  • srednje grubim brušenjem (brusni papir granulacije 150)
  • finim brušenjem (granulacija 180)

Radite ručno pomoću držača brusnog papira i to uvijek laganim pritiskom u smjeru prirodnih šara drveta.

Brusnu prašinu temeljito očistite suhom četkom.

Ako drvo želite naknadno kemijski obraditi, izbjegavajte svaki kontakt kože i drveta jer će svaki masni otisak kasnije ostaviti mrlje na drvetu.

Priprema za kemijsku obradu drveta

Za kemijsku obradu drveta trebate:

  • prašak ili tekućinu za kemijsku obradu drva
  • kist koji nema metala
  • spužvu
  • plastičnu posudu ili kantu
  • gumene rukavice

Kao radno odijelo u svrhu opreza koristite dugu gumenu pregaču i gumene čizme.

Za vrijeme postupka ćete potrošiti veliku količinu tekućine za kemijsku obradu, stoga oslobodite i očistite radno mjesto i prostor oko njega te tlo zaštitite piljevinom ili novinskim papirom. To će spriječiti nelagodu kada dođe do prskanja i curenja tekućine za kemijsku obradu drva. Činite to ako je moguće vani na otvorenom ili pored otvorenog prozora.

Sredstva za kemijsku obradu drveta možete naći u raznim nijansama – od svijetle i tamne do jake i blage, ovisno o vašem ukusu. Sredstva dolaze u obliku tekućine ili kao prašak. Prašak rastopite u vodi prema uputstvima na vrećici, a tekućina je već gotova za upotrebu.

Kod drva koje sadrži puno smole kao što su bor, ariš ili smreka prethodno ćete je morati odstraniti specijalnim odstranjivačem smole – inače će ostati mrlje od smole na površini drveta.

Svaka vrsta drveta različito reagira na kemijsku obradu. Stoga prethodno napravite probu nanošenjem sredstva na jedan mali dio površine i odmah ćete vidjeti je li rezultat za vas zadovoljavajući.

Nanošenje tekućine za kemijsku obradu

Tekućinu nanosite što brže možete. Veću količinu nanesite na površinu kistom koji nema metala i odmah je rasporedite po cijeloj površini. Stoga, unaprijed pripremite dovoljno tekućine.

Na dijelove koji stoje uspravno, tekućinu nanosite u pravilu prema gore. Tako da kapi koje će se vraćati nećete morati još jednom premazivati. Rubne površine jače upijaju tekućinu za kemijsku obradu i oni zbog toga budu tamniji.

Rubove prethodno navlažite vodom kako biste dobili podjednak rezultat. Ako usprkos vlaženju i brušenju drveta naiđete na još mrlja, uklonite ih dok je tekućina za kemijsku obradu još vlažna. Izbrusite mrlje i ponovite premaz preko površine.

Ako želite obraditi složene površine preporučuje se da to učini jedna osoba jer pritom uvijek ostaje individualan “rukopis” pa površine mogu izgledati drukčije. Tekućinu nanosite uvijek u smjeru vlakana drveta kako bi se upila u svaku poru drveta.

Obratite pažnju na to da tekućinu ne nanosite presporo i u pretankim nanosima. Višak će tekućine pak curiti niz površinu i tako ostavljati vidljive tragove. Taj višak uklonite nakon nekoliko minuta krpom bez dlačica ili spužvom.

Kemijskom obradom se intenziviraju prirodni tonovi drveta ili se svjetliji učine tamnijima. Pritom drvo zadržava u potpunosti svoje strukturne karakteristike jer premaz ostaje proziran.

Sve vrste drveta, osim ariša, se mogu vrlo uspješno obraditi. Tako kemijski obrađene površine možete nadalje obraditi voskom, grundiranjem ili matiranjem. Tako će drvo dobiti prirodan sjaj.

Bojanje drveta vodenim močilom

Kako biste lako dobili željenu boju uzmite vodena močila koja se lako upotrebljavaju, razrjeđuju i miješaju. Nedostatak kod spomenutog močila je taj što zbog vode koju u sebi sadrži, malo izdiže vlakna drveta. No, neka vas to ne zabrinjava. Jedino na što biste trebali obratiti pozornost jest da nakon sušenja drveta obradite površinu finim ostakljenim brusnim papirom.

Boju najprije isprobajte na malom komadu drveta koji ne koristite ili na dijelu koji nije vidljiv, kako biste provjerili nijansu boje.

U početku je potrebno pravilno pripremili drvo. Odstranite sve ostatke starog premaza. I najsitniji ostaci boje ili laka koje ostanu u vlaknima drveta neće upijati boju pa će na kraju drvo zadobiti mrlje nejednake boje. Također, morate odstraniti sve tragove ljepila jer i ljepilo sprječava upijanje boje.

Imate li pukotine i praznine na drvetu, ispunite ih kitom za drvo. Kit za drvo prima močilo pa se svi ispunjeni dijelovi stapaju s ostatkom drveta. Kad sve pripremite, glatko počnite brusiti drvo u smjeru pružanja vlakna drveta.

Močilo nanosite ravnomjerno i brzo pripremljenim krpenim smotkom. Bojite li veće površine, koristite spužvu za ličenje.

Kada se močilo krene sušiti, kako ne biste potamnili boju, nemojte prelaziti preko bajcanih dijelova. Ako želite potamniti drvo možete nanijeti još jedan sloj močila. Na uputama proizvođača piše koliko se močilo još treba sušiti pa to uvijek provjerite.

Nakon što se se močilo osuši, izbrusite ga finim brusnim ostakljenim papirom. Kako biste izbajcali izdignute dijelove koji su posljedica brušenja, još jednom močilom lagano prijeđite po plohi. Ostavite neka se suši preko noći, a tek onda polakirajte i nanesite zaštitni sloj.

Ako imate šareni komad namještaja kojem želite dati istu boju, neutralizirajte ton s izbjeljivačem za drvo. Njega možete kupiti u prodavaonicama tipa “sam svoj majstor“.

Bojanje drveta razrjeđivačem

Izabrali smo boju i predmet koji ćemo bojati. Ako je drvo već prije bojano, treba ga prije očistiti, a sve neravnine poravnati kitom. Kad se kit osuši, treba ga izglačati brusnim papirom. Tada se pripremi boja.

Za 1 metar kvadratnog potrebno je 0,11 kilograma boje i 0,015 kilograma razrjeđivača. Ove se osnovice treba držati.

Boju prije razrjeđivanja treba dobro promiješati kako bi se dobila homogena masa. Ako drvo nije bilo ranije bojano, neravnine se poravnaju smjesom gipsa i razrijeđenog tutkala, a zatim se premaže 10 % -nom otopinom boje u razrjeđivaču (“grundiranje”).

Naime, prije nego kemijski obrađeno drvo matirate prethodno ga morate grundirati. Taj temeljni premaz nanosite plosnatim kistom za lakiranje izravno na drvenu površinu.

Nakon što se temeljni premaz sasvim osušio, izbrusite površinu finim brusnim papirom (granulacija 240 – 280). Sada nanesite mat lak koji možete naći u bijeloj boji ili bezbojni i sredstvo za impregnaciju. Zatim ga trljajte mekom loptom od pamuka (zgnječenom pamučnom krpom ili ručnikom). Pazite da površina nije naborana. Trljajte u ravnomjernim krugovima u smjeru vlakana drveta.

Boji se okruglom četkom. Ako je četka nova, dobro je 2/3 dužine dlake od drška prema kraju omotati koncem. Konac se postepeno odmotava onoliko koliko se četka istroši. Pri bojenju najbolje je predmet postaviti vodoravno jer će se tako boja jednoliko rasprostirati.

Na četki ne smije nikad biti previše boje. Boji se najprije u jednom smjeru, a zatim u drugom. Ako predmet želimo više puta bojiti, idući razmaz boje možemo dodati tek pošto se prvi dobro osuši. Sve neravnine prvog nanosa i svih daljnjih nanosa, skidaju se finim brusnim papirom (broj “nula”).

Obrada drveta voskom i uljem

Kemijski obrađene drvene površine dobit će zaštitu i poseban sjaj ako ih obradite voskom ili uljem. Možete birati između tekućeg voska, prozirnog ili toniranog, i tvrdog voska. Upotrebljavajte samo onaj vosak koji je proizveden na prirodnoj bazi.

Vosak ima prednost u tome što ne utječe na “disanje” drveta. Vosak nanosite mekanom pamučnom krpom bez dlačica u smjeru vlakana drveta. Za nanošenje tekućeg voska možete upotrijebiti kist. Intenzitet toniranih voskova pospješit ćete višeslojnim premazima.

Tipičan učinak voštanog sjaja pojačat ćete tako da površinu nakon sušenja ispolirate suhom krpom. Obradu voskom biste trebali s vremena na vrijeme ponavljati kako bi Vaše površine uvijek bile sjajne. Ulje indijskog hrasta koje je prvobitno napravljeno samo za to drvo, možete upotrijebiti i kod ostalih vrsta drveta kako biste mu dali sjaj i zaštitili ga. Nanesite ga bogato lanenom krpom i temeljito rasporedite po cijeloj površini.

Nakon sušenja ga lagano izbrusite brusnim papirom granulacije 240 – 280. Brusnu prašinu dobro odstranite i ponovite još jednim uljnim premazom.

Lakiranje drveta

Pri lakiranju lak se obično nanosi plosnatom četkom. Za pripremu laka za 1 metar kvadratnog potrebno je 0,11 kilogram laka i 0,01 kilogram terpentina ili razrjeđivača.

I ovdje je najbolje raditi na vodoravnoj podlozi, pri čemu masu treba dobro razmazati jer će se samo tako dobiti jednoličan razmaz.

U prostoriji u kojoj se boji i lakira ne smije biti prašine.

Kako obnoviti drveni namještaj

Restauriranje antikviteta složen je proces, stoga ako imate kakav vrijedan komad koji je potrebno očistiti ili popraviti, odnesite ga profesionalnom restauratoru. Ako pak niste sigurni u njegovu vrijednost, odnesite ga na procjenu renomiranom trgovcu antikvitetima.

Međutim, nekim se poslovima možete pozabaviti i sami, uz uvjet da se držite nekoliko jednostavnih smjernica te da komadi nisu od velike vrijednosti.

Namještaj koji je tijekom godina nakupio sloj nečistoće može se očistiti otopinom s jednakim udjelom lanenog ulja, octa i terpentina te četvrtinom udjela metiliranog alkohola. Prije svake uporabe, mješavinu dobro protresite i nanesite mekanom krpom.

Jedna od čari antiknog namještaja jest upravo patina koju drvo poprima s godinama, a koja nije isto što i nečistoća pa je ne treba uklanjati.

Furnir i namještaj s francuskom politurom polirajte kremom za namještaj. Na nelakirano drvo primijenite kupovno voštano laštilo ili ga sami možete pripremiti tako što ćete rastopiti 30 grama pčelinjeg voska u 90 mililitara terpentina.

Ogrebotine na poliranoj površini mogu se ispuniti slabom otopinom laka i metilnog alkohola. Nanesite je slikarskim kistom sve dok ispuna ne bude iznad površine. Kad se stvrdne, poravnajte je finim brusnim papirom. Ulaštite metalnim laštilom ili smjesom za laštenje.

Mrlje uzrokovane toplinom i vodom koje nisu prodrle u drvo mogu se ukloniti metalnim laštilom i mekom krpom. Sive mrlje koje se ponekad pojavljuju na visokopoliranom namještaju mogu se tretirati otopinom jedne žlice octa u litri tople vode. Prebrišite natopljenom mekom krpom, posušite čistom krpom i ispolirajte.

Nagorena mjesta tretiraju se na gotovo jednak način kao i ogrebotine. Prvo ostružite nagoreno mjesto sve do čistog drveta, izbrusite finim brusnim papirom te izbajcajte po potrebi. Potom ispunite i dovršite kao kod ogrebotina.

Lagano odignuti furnir se može popraviti pritiskanjem vrućeg glačala preko nekoliko slojeva bugačice. Ako to ne uspije, skalpelom odvojite odignuti dio te ispod furnira utisnite malo polivinilacetantnog ljepila pa pritisnite toplim glačalom. Na to mjesto stavite nekoliko teških knjiga i ostavite tako 24 sata da se furnir dobro zalijepi.

Savjeti za uklanjanje tamnih mrlja s drveta

Izbjeljivač za domaćinstvo uklonit će većinu mrlja kao što su mrlje od tinte.

Za početak, skinite staru lazuru sa zaprljanog dijela ili s čitave površine. Kada izbjeljujete tamnu mrlju, premažite čitavu površinu kako ne bi ostao svijetli dio samo na jednom mjestu i okružen tamnijom površinom.

Nanesite nerazrijeđen izbjeljivač čistom spužvom na golo drvo, a pritom nosite gumene rukavice. Ostavite 20 minuta i potom neutralizirajte otopinom 50:50 octa i vode.

Ako mrlja ostane i nakon četiri sata, ponovite postupak.

Da biste posvijetlili prirodno tamno drvo, upotrijebite izbjeljivač za drvo prema uputama proizvođača.

Zaštita drveta na otvorenom i u zatvorenom prostoru

Kako biste spriječili pojavu suhe truleži ili crvi, za izradu neobojenih konstrukcija i za popravke u kući ili u vrtu kupujte isključivo unaprijed obrađeno drvo, koje se sredstvom za zaštitu drva natapa još pri prešanju u pilani.

Ako obrađeno drvo nije dostupno, obradite ga sami sredstvom za zaštitu drveta. Većina dostupnih sredstava je na bazi otapala ili vode te su nakon sušenja neopasni za ljude, kućne ljubimce i biljke. No, potrebno je izbjegavati prskanje. Sredstva na bazi otopina su zapaljiva pa vatru držite podalje barem dva dana nakon nanošenja.

Kreozot, proizveden od katranskog ulja, šteti biljkama. Ako ga nanosite na drvo na otvorenom, nosite zaštitnu odjeću i držite djecu i kućne ljubimce podalje dok se ne osuši. Sredstvo za zaštitu može biti prozirno ili sadržavati pigmente koji će pri nanošenju obojiti drvo.

Metode nanošenja sredstava za zaštitu drveta

Postoji nekoliko metoda kojima možete zaštititi svoje drvo, a u nastavku donosimo neke od njih.

Raspršivanje

Uglavnom se koristi na potkrovljima i u sličnim prostorima. U tom slučaju najbolje je unajmiti pribor za raspršivanje i zaštitnu industrijsku masku za pročišćivanje para. Pažljivo slijedite upute proizvođača. Zaštitna sredstva mogu se raspršivati i po ogradama – upotrijebite sredstvo na bazi vode u vrtnom raspršivaču pod tlakom. Da biste osigurali temeljiti nanos, poslužite se grubom mlaznicom raspršivača.

Nanošenje kistom

Upotrijebite kist širine 7,5 cm. Nosite zaštitne rukavice i, ako radite iznad visine glave, zaštitnu opremu za glavu i sigurnosne naočale. Utisnite zaštitno sredstvo u pukotine te laganim udaranjem natapajte bočnu teksturu dok se sredstvo potpuno ne ocijedi. Kist kasnije upotrebljavajte isključivo za nanošenje zaštitnih sredstava.

Natapanje

Ovo je najučinkovitiji način kućne obrade drva. Drvo za stupove na ogradi najbolje se obrađuje upravo na ovaj način. Načinite jednostavno korito, koristeći neupotrijebljene cigle, a zatim ga složite s nabranom polietilenskom oplatom za debele zidove da biste oblikovali “jezerce”. Stavite komad drveta punom dužinom u korito i pritisnite ga ciglama. Korito zatim napunite s dovoljno zaštitnog sredstva da skroz prekrije drvo i ostavite da tako odstoji preko noći.

Ako nije praktično uroniti cijeli komad drveta, napunite veliku posudu zaštitnim sredstvom i u nju postavite stupove. To će omogućiti maksimalnu zaštitu onom dijelu stupa koji će biti zabijen pod zemljom. Na ostatak se zaštitno sredstvo može nanositi kistom.

Kuglice

Ako je riječ o ukrasnom drvetu, poput primjerice, obojene prozorske daske, izloženo pojačanom riziku od oštećenja, a nanošenje sredstava za zaštitu nije praktično, upotrijebite fungicidne kuglice.

Izbušite otvore u drvu i ubacite kuglicu u svaki otvor. Zatim zatvorite otvor vodootpornim sredstvom za punjenje ili čepom. Ako drvo postane vlažno, fungicid iz kuglica će se osloboditi i učinkovito spriječiti truljenje.

Foto: tkemot/Shutterstock

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.