Bolest mačjeg ogreba

macke

Nitko ne može ostati ravnodušan pred malenim mačićima i njihovim prekrasnim okicama i mekanim krzno. Ako vas to malo klupko ugrize ili ogrebe, nema razloga za paniku, osim ako vam rana ne bi zarastala dugo ili ako primijetite da su vam natekli limfni čvorovi, tada trebate potražiti pomoć liječnika.

Mačke su poznate kao čiste životinje, ali usprkos tomu, njihovo krzno, slina i šape skrivaju uzročnike različitih bolesti, a njihovu “bolest mačjeg ogreba” uzrokuje poznata bakterija Bartonella henselae.

Ako mačka nosi tu bakteriju u sebi, ona može biti na čovjeka prenesena na nekoliko načina. Može je prenijeti ugrizom, ogrebotinom ili lizanjem. Mačka jednostavno može prenijeti bakteriju na vas jer jer se često liže kako bi se oprala i koristi svoje šape. Ona vam može prenijeti i konjunktivitis ako ju mazite pa onda dirate lice i oči.

Liječnici vjeruju da bakterije na mačku dođu preko buha. Ovo ne bi trebala biti opasna bolest, mnogi neće niti primijetiti da je imaju, ali ta bolest može uzrokovati razne komplikacije kod kroničnih bolesnika ili osoba slabijeg imuniteta.

Ako se zarazite bolešću mačjeg ogreba primijetit ćete da nešto nije u redu na mjestu gdje vas je ogrebala ili ugrizla. Mogla bi se na to mjestu pojaviti jaka bol i mjehurići već desetak dana nakon ugriza ili ogreba.

Drugi simptomi su zadebljanje limfnih čvorova i to prvo onih koji su bliže mjestu infekcije. Ako vam primjerice, bude ogrebana ruka, najprije će se zadebljati limfni čvorovi ispod pazuha. Osim toga, možete dobiti i visoku temperaturu.

Kod ove situacije je problem da kada vi odete liječniku zbog takvih simptoma, zaboravite da vas je mačka ugrizla ili ogrebala te da vaše stanje može biti povezano s tim. Pa ako osjetite ovakve simptome, razmislite kada ste imali doticaj s mačkom prije toga. Srećom, kod većine ljudi se ovo stanje povuče bez ikakvog tretmana lijekovima ili su dovoljni samo hladni oblozi na mjestu udjeda i li ogrebotine i tableta protiv bolova.

Autor: S.G., Foto: KumikoMurakamiCampos/Shutterstock