Što su suplementi

suplementi

Suplementi su dodaci prehrani koje koristimo da bi nadoknadili hranjive tvari u tijelu. To se obično događa zbog manjka nekih namirnica u našoj prehrani ili se tijelo pojačano troši kroz psihički i fizički napor. Mnogi ne znaju moraju li unositi dodatke ili ne, dok ih neki čak poistovjećuju s raznim štetnim tvarima kao što su steroidi ili lijekovi, razni shakeovi tj. zamjenski obroci. Naravno, suplemeneti nisu ništa od toga.

Suplementi su proizvodi kojima nadopunjujemo prehranu, a oni često sadrže vitamine, minerale, bilje ili njihove ekstrakte ili koncentracije.

Suplementi koje unosimo mogu biti vitamini kao što su vitamini A, K, D ili oni skupine B, biotin ili folna kiselina. Od minerala suplementima možemo nadoknaditi magnezij, željezo, kalij, kalcij, cink ili brojne druge. Neki uzimaju i dodatke masnih kiselina, a to su na primjer linolenska, GLA, EPA i alfa lipoična. Nadalje, mogu se uzimati i visoki koncentrati ili ekstrakti biljaka, enzima, živih mikroorganizama te čak i hormona. Postoje i dodaci koncentrata proteina kao što su sojini i mliječni proteini i aminokiseline.

Suplemente unosimo kada prehranom ne možemo unijeti u tijelo dostatnu količinu pojedinih vitamina, minerala ili nekih drugih tvari. Njima samo nadopunjujemo zdravu prehranu, nikako se ne smijemo ograničiti samo na njihov unos zanemarujući uravnoteženu prehranu. U njima se nalaze velike količine tvari za kojima posežemo. Takvu količinu obično ne možemo naći u jednoj namirnici.

Oni se obično povezuju sa sportašima i aktivnijim rekreativcima, odnosno općenito s ljudima koji su fizički aktivniji. Zatim s djecom i trudnicama i dojiljama te svima onima koji su pod velikim psihičkim naporima i stresom. Svima njima obično je potreban dodatan unos suplemenata jer se neke tvari pojačano troše u tijelu. Oni na fizičku ili psihičku aktivnost, rast i razvoj, troše velike količine energije te osim što imaju i povećane potrebe za hranom, imaju i veće potrebe za hranjivim tvarima. Naravno, takve velike količine se ne uspijevaju unijeti prehranom pa ju je potrebno ciljano nadopuniti tvarima koje je najteže unijeti i čija je potrošnja najveća.

Suplementi se danas nude u obliku kapsula, tableta ili šumećih tableta, u gelovima, prahovima ili tekućinama, a tržište dodataka prehrani svaki dan sve više raste.

Pokušajte uravnotežiti prehranu, unosite zdrave namirnice, bavite se tjelovježbom i smanjite stres. Zavisno od toga u kojem se životnom periodu nalazili te kakve su vaše potrebe, pomozite tijelu suplementima da bi održalo zdravlje i uspješno se borilo protiv bolesti. Ipak, prije nego što posegnete za bilo kojim suplementom, dobro se informirajte.

Autor: M.L., Foto: Marie C Fields/Shutterstock