Što piti na dijeti

zdrava pica

Kad se ljudi odluče na dijetu, razmišljaju o hrani koju smiju i koju ne smiju konzumirati, kako pripremati hranu, kada ju smiju konzumirati i koliko. No, puno manje razmišljaju o pićima koja smiju i ne smiju piti žele li smršaviti. Koliko i koja pića ćemo piti je jako bitno kada smo u procesu mršavljenja, no i u svakodnevnom životu. Postoje pića koja vam pomažu da prije smršaviti, no postoje i ona koja vam odmažu u tome.

Želite li izgubiti kilograme, klonite se gaziranih pića, bez obzira imaju li ona šećere ili oznaku light, sugar free i slično. Takva pića su puna umjetnih aroma, zaslađivača i šećera, samim time, prepuna su kalorija. Ako se ne možete odreći gaziranih pića, ograničite njihov unos na jedanput tjedno po jednu čašu.

Ako voda nije zagađena, onda znamo da je to najzdravije piće. Ona nam čisti organizam, smanjuje apetit, pomaže pri mršavljenju i dobro utječe na metabolizam.

Svježe iscijeđeni voćni sok može imati istu količinu kalorija kao i gazirani sok, no razlika je da ima puno više hranjivih sastojaka od gaziranih sokova. Neke dijete zabranjuju konzumaciju voćnih sokova, dok neke potiču. Sokovi od svježeg voća su dakako najzdraviji. Nemojte nasjedati na procesuirane voćne sokove jer oni su puni umjetnog šećera i umjetnih sladila.

Odlično i preporučljivo je piti sokove od povrća. Oni su jako bogati nutrijentima, a imaju manje kalorija od voćnih sokova, ali imaju veću količinu soli. Takvi sokovi potiču probavu i reguliraju glad.

Ako pomiješate u blenderu jagode, borovnice i banane s mlijekom, dobit ćete odlično piće koje je bogato kalorijama. Takav napitak nemojte zaslađivati i pravite ga s obranim mlijekom ili najbolje vodom. Ovakav napitak zamjenjuje jedan obrok pa ga nemojte piti uz ručak ili večeru nego ga konzumirate kao večeru.

Izbjegavajte kupovati gotove smoothie jer oni mogu sadržavati dosta šećera, sladila, sladoled i razne druge nepotrebne kalorije.

Autor: S. G., Foto: Brent Hofacker/Shutterstock