Izračun metaboličke starosti

metabolicki inedeks

Ako planirate dijetu ili neku značajniju promjenu u životu morate znati da trošenje kalorija nije univerzalno i nije isto za sve. Koliko ćete vi trošiti kalorija ovisi o vašim prehrambenim navikama, sjedilačkom ili aktivnom načinu života i još nekim ključnim parametrima. Da bi organizam i prehranu mogli prilagoditi svojim stvarnim potrebama potrebno je napraviti analizu sastava tijela.

BMR ili bazni metabolički indeks je dnevna potrebna količina kalorija za tijelo koje je u mirovanju, odnosno to je iznos energije pretvoreno u kalorije koje će tijelo potrošiti ako cijeli dan spava. Ritam bazalnog metabolizma će pokazati potreban iznos minimalne energije kako bi organizam mogao obavljati osnovne funkcije poput temperature tijela, cirkulacije krvi i naravno, disanje.

Kako bi se grubo moglo izračunati visina BMR-a trebate znati četiri stvari, a to su godine, spol, visina i težina. Kako biste saznali koliko vaše tijelo u danu potroši kalorija, treba pomnožiti BMR s pripadajućim koeficijentom koji ovisi o vašem stilu života.

Tako na primjer, ako dnevno imate malo aktivnosti, radite uredski posao i vodite sjedilački način života, BMR množite sa 1.2. Ako se bavite sportom do tri puta tjedno kroz neku laganu aktivnost, BMR množite sa 1.375. Ako umjereno vježbate tri do pet puta tjedno onda BMR množite sa 1.55. Ako u tjednu imate teške fizičke aktivnosti i bavite se sportom šest puta tjedno onda BMR množite sa 1.725. Ako se bavite teškim fizičkim poslovima i uz to trenirate dva puta tjedno intenzivno, BMR množite sa 1.9.

Bazalni metabolizam se mijenja s godinama, odnosno usporava se. U mladosti je BMR viši, a u starosti će biti niži. Visina isto utječe na BMR pa će viši ljudi imati veći BMR. Trudnice i djeca imaju viši BMR. ovisno o sastavu tijela, ovisit će i BMR. Ako imate više mišićne mase BMR će biti viši, dok je kod tijela s većim postotkom masnog tkiva BMR manji. Hormoni i stres mogu povećati temperaturu, a to će povećati i BMR.

Deficitna prehrana i glad će smanjiti BMR. Da bi metabolizam bio aktivan, izuzetno je bitna pravilna i uravnotežena prehrana. Na jelovniku se mora nalaziti dovoljna količina bjelančevina, ako želite imati visoki BMR. BMR raste dok jedete bjelančevine jer za njihovu probavu je potrebno više energije nego kod probave masti i ugljikohidrata.

Autor: S. G., Foto: DEKANARYAS/Shutterstock