Dijeta 21 dan

tanjur sa salatom

Želite li u kratkom roku izgubiti od 10 do 12 kilograma? Začetnici dijete 21 dan tvrde kako je spomenutu kilažu moguće izgubiti za samo tri tjedna. Ako se pridržavate ovog plana prehrane, kilogrami će se topiti, vaše tijelo će izgledati ljepše, a mišići će biti definirani. Sve to moguće je uz malo vašeg truda i promjene pokoje loše životne navike.

Sve je više onih koji se godinama bore s viškom kilograma zainteresirala ova dijeta koja daje odlične rezultate za samo 21 dan. U to se možete uvjeriti i sami jer na Instagramu se svakodnevno objavljuje na desetke novih fotografija “prije” i “poslije”. Na njima se vide drastične promjene na tijelima onih koji su se podvrgli ovoj dijeti. Iz tog razloga dijeta 21 dan je i najpretraživanija dijeta 2015. godine na Google tražilici.

Dijetu 21 dan osmislio je National Academy of Sports Medicine iz Sjedinjenih Američkih država. Ona se bazira na kombinaciji različitih vrsta hrane uz redovitu tjelesnu aktivnost.

21 dan bit će vam potrebno da svoje tijelo priviknete na novi, zdraviji, životni stil i izgubite do 12 kilograma. Kasnije ćete te promjene i lakše zadržati i uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu kako vam se ne bi dogodio jo-joj efekt, odnosno kako se skinuti kilogrami ne bi vratili.

Dijeta 21 dan provodi se tako da u različite posude, po veličini i bojama, stavljate različitu hranu i tako je konzumirate kroz dan.

Zelena posuda je za povrće, crvena za proteine, ljubičasta je za voće, žuta za ugljikohidrate, a dvije narančaste posude su za umake (zdrave masnoće i sireve) i sjemenke. Postoji i shaker posuda za pripremu shakeova. Uz to, hrani za vrijeme pripreme možete dodati maslinovo ulje ili maslac te ostale zdrave masnoće.

Zelena i ljubičasta posudica moraju biti veličine 22 dekagrama, crvena mora biti veličine 17 dekagrama, žuta posudica 15 dekagrama, a narančaste 8 dekagrama.

Velika prednost dijete 21 dan je ta što je ona svakome prilagođena osobno s obzirom na trenutnu kilažu. Zato je važno izračunati koliko vam je kalorija svakodnevno potrebno prije dijete za održavanje trenutne težine i za vrijeme dijete kako biste skinuli kilograme.

Prema tome ćete znati koliko hrane iz svake posude možete jesti svaki dan. Ovu računicu ponovite i nakon dijete ako ste zadovoljni s kilažom i unosite onoliko kalorija koliko vam je potrebno da tijelo održi težinu.

Kako bi saznali koliko kalorija možete unositi svaki dan prije dijete se pozabavite računicama. Pomnožite svoju sadašnju težinu s 11 i dodajte joj 400. 400 dodajemo zbog toga što toliko otpada svaki dan zbog potrošnje kalorija pola satnim vježbanjem. Ovako dobiveni rezultat ustvari je vaša računica za održavanje trenutne težine. Kako biste započeli s gubitkom kilograma, od dobivenog rezultata oduzmite 750. To je vaš svakodnevni dnevni cilj. Na Internet stranicama pronaći ćete liste namirnica koje možete kombinirati kako bi održavali vašu dnevnu kalorijsku vrijednost kombinacijom posudica.

Ovaj plan prehrane potiče ljude na redovito planiranje zdravih obroka, no moramo napomenuti da je važno i svakodnevno vježbanje od 30 minuta. Vježbanje se provodi kombinacijom pilatesa, joge i kardio vježbi. Svakodnevnim vježbanjem vaši mišići će ojačati, definirati se, ali i trošit će više kalorija. Tako ćete mršavjeti još brže i bolje.

Pokušajte s ovom popularnom dijetom i uvjerite se i sami u njezinu moć pri skidanju kilograma. Vaše tijelo će biti vitko i zategnuto, kilogrami će se topiti, a bit ćete i zdraviji. Osvijestite se, planirajte zdrav obroke i mršavite bez gladovanje. Neka ova dijete bude vaš životni stil nakon mršavljenja. Izračunajte koliko vam je sada potrebno kalorija kako biste održali idealnu tjelesnu težinu. Naravno, tu i tamo si možete dozvoliti pokoji slatki grijeh.

Autor: M.L., Foto: Martinina/Shutterstock