Što kada tipkovnica ne radi

što kada tipkovnica ne radi

Što kada tipkovnica ne radi? Upalili ste računalo i već ste spremni raditi, ali primijetili ste da tipkovnica ne reagira? Niste sigurni što se događa jedino znate da morate što prije početi s poslom. Ponekad kvar na računalu može biti problem koji ćete ubrzo riješiti, a ponekad zahtijeva prisutnost stručnjaka.

Što učiniti ako tipkovnica ne radi? Jedan od razloga zašto pojedine tipke nisu u funkciji može biti i prljavština. Koliko je važno znati kako učiniti da tipkovnica proradi toliko je dobro znati kako ju očistiti.

Jeste li čuli kako se na tipkovnicama skuplja najveći broj bakterija? Upravo jer su teške za održavanje mnogi se ni ne sjete očistiti taj dio elektronike, a što bi trebali jer su vaše ruke u svakodnevnom kontaktu s tipkovnicom.

Možete ju očistiti tako što ćete okrenuti naopako i više puta lupiti po donjoj strani. Tako ćete istresti prašinu, a uz pomoć posebne krpice koju možete kupiti u svim dućanima elektronske opreme, obrisat ćete tipkovnicu i učiniti je sigurnom za svoje zdravlje. Očistiti ju možete i uz pomoć alkohola za čišćenje poznatijeg kao IPA ili izopropilni alkohol.

Postoje razne nezgode s tipkovnicama, pa tako i da prolijete nešto preko njih. U tom slučaju treba odmah ugasiti računalo i iskopčati tipkovnicu koju ćete potom staviti pod vodu.

Ako u pitanju nije jedna tipka nego njih nekoliko onda se očito radi o elektronici koja bi mogla biti u kvaru i gdje nažalost ne možete puno toga napraviti budući da će biti potrebna stručna pomoć. Dogodi li se da ni jedna tipka ne radi, potrebno je prvo provjeriti priključak.

Ukoliko ste u mogućnosti možete pristupiti drugom računalu od kojeg ćete posuditi tipkovnicu i priključiti ju na svoje računalo. Radi li druga tipkovnica to znači da ipak nešto nije u redu s vašom tipkovnicom.

Sljedeće što možete učiniti je priključiti tipkovnicu u drugu utičnicu za USB. Računalo potom treba isključiti i ponovno uključiti kako bi mogli provjeriti radi li sada vaša tipkovnica.

U posljednje vrijeme mnogo je onih koji koriste bežičnu tipkovnicu. Poznato je kako takve tipkovnice troše puno energije i prije nego isključite i uključite računalo, savjetuje se da promijenite baterije te provjerite postoji li povezanost preko bluetootha. Ako ne postoji računalo će vam pokazati kako treba uspostaviti vezu.

Autor: S.Š., Foto: Nomad_Soul/Shutterstock