Što kada hladnjak ne hladi

hladnjak ne hladi

Što kada hladnjak ne hladi? Mala odstupanja od temperature koja je preporučena za pohranu namirnica, može rezultirati njihovim kvarenjem. Brojni hladnjaci imaju regulator temperature na kojem se nalazi brojčanik  s brojevima od jedan do šest. Broj jedan označava najtopliju, a broj šest najhladniju temperaturu.

Ako smatrate kako je temperatura u hladnjaku preniska ili previsoka, potrebno je prvo izmjeriti uz termometar, a ako i on pokaže da je temperatura hladnjaka previsoka, postoji nekoliko trikova koje možete iskušati.

Termometar je jednostavna naprava koja se može nabaviti u svim dućanima gdje se prodaje kuhinjska oprema kao i na brojnim portalima. Termometar je korisna stvar jer pomaže uštedjeti energiju zahvaljujući čemu će hrana ostati svježa, ali i zaštićena od kvarenja.

Termometar možete koristiti tako što ćete namjestiti temperaturu ledenice i hladnjaka. Temperatura u hladnjaku bi se trebala kretati između 1,8 i 4 stupnja, dok bi viša temperatura mogla biti opasna. U ledenici temperatura mora biti namještena na 18 stupnjeva ispod nule. Savjetuje se da se temperatura provjerava u jutarnjim savjetima budući da su vrata tijekom noći bila zatvorena.

Što učiniti kada hladnjak ne hladi kako treba?

Prvi korak podrazumijeva okretanje brojčanika regulatora na prvu sljedeću vrijednost nakon čega treba zatvoriti vrata preko noći. Temperatura se može provjeriti uz pomoć termometra. Postupak je potrebno ponavljati sve dok se ne postigne željena temperatura.

Vodootporni flomaster vam može pomoći da obilježite položaj brojčanika regulatora temperature kako bi ga mogli ponovno namjestiti ako se pomakne.

Ponekad je potrebno očistiti metalnu mrežu od paučine i prašine, a to možete učiniti tako što ćete odmaknuti hladnjak i ukloniti prljavštinu uz pomoć četke od usisivača.

Problem mogu biti i vrata koja su se s vremenom objesila, pa se odstupanjem otvorio procjep između hladnjaka i brtve. Vrata ćete moći poravnati ako odvijačem otpustite vijke koji se nalaze na pantima. Vrata se potom poravnaju i zategnu se vijci.

Važno je da hrana u hladnjaku ostane dovoljno dugo svježa kako bi ju kasnije mogli pojesti, a isto tako je važno da redovno čistite hladnjak i pritom onemogućite širenje bilo kakvih neugodnih mirisa. Postoje sredstva s kojima možete očistiti police u hladnjaku, a s kojima posao čišćenja neće dugo trajati.

Autor: S.Š., Foto: Andresr/Shutterstock