Kako ukloniti ogrebotine na namještaju

ogrebotine na namještaju

Ogrebotine na drvenom namještaju mogu narušiti njihovu ljepotu i vama zadati glavobolju. Da bi bili mirniji i ne razmišljali toliko o nezgodama koje mogu dovesti do manje štete, otkrijte kako najbolje ukloniti ogrebotine na namještaju.

Kako sve možete ukloniti ogrebotine na namještaju? Primijetite li ogrebotinu na omiljenom namještaju koji ste nedavno kupili, prvo što treba učiniti je obrisati prašinu uz pomoć krpe od mikrovlakana.

Kada ste obrisali prašinu s namještaja potrebno je skuhati šalicu kave i nanijeti ju na ogrebeni dio uz pomoć mekane krpe. Tako će biti moguće usklađivanje ogrebotine svjetlije boje s tamnijom bojom drvenog namještaja.

Ogrebotinu možete sakriti uz pomoć paste za cipele koja je slične boje kao i površina namještaja, bilo da se radi o stolu ili možda ormaru. Pored paste za cipele, pomoći će vam i olovke za obrve, budući da su stvorene na bazi ulja i smeđe su boje.

Ukoliko je ogrebotina dublja možete pokušati s voštanim pastelama. Naribajte manji komadić pastele i stavite u proključalu vodu. Otopljeni vosak potom ulijte u udubljenje i izgladite uz pomoć noža. Ako vam nijansa ne odgovara, željenu boju možete postići miješanjem strugotina raznih naribanih boja.

Želite li da se ogrebotina na namještaju ne primijeti, možete se poslužiti maslacem od kikirikija. Ne izdvaja se samo po posebnom okusu, nego i po tome što ima višestruku korist. Utrljajte ga na ogrebotinu i ostavite sat vremena, a nakon toga ispolirajte mjesto na kojem se nalazi ogrebotina.

Oštećenja na namještaju možete ublažiti i uz pomoć orašastih plodova. Nakapajte malo orahovog ulja na mekanu krpu i uz pomoć nje namažite na potrebno mjesto.

Postoji još jedan način kako možete učiniti da vam drveni namještaj izgleda kao da ste ga kupili prije nekoliko dana. Uzmite vazelin i razmažite preko ogrebotine te ostavite barem nekoliko sati. Bilo bi najbolje da to učinite preko noći. Bit će dovoljno vremena da vazelin ispuni ogrebotinu. Nakon toga potrebno je samo ispolirati površinu.

Uz male i jednostavne trikove vaš će namještaj izgledati kao nov, a sve ono što ste prije gledali i niste znali kako da popravite, sada će jednostavno nestati, izgledat će kao da ogrebotine nikada ni nije bilo.

Autor: S.Š., Foto: Tatiana777/Shutterstock