Drveni trnovi – primjena kod drvenih spojeva

Drveni trnovi, Foto: cristi180884/Shutterstock

Drveni trnovi ili kratki klinovi od tvrdoga drveta, upotrebljavaju se za spajanje drvenih dijelova kod izrade ili popravaka namještaja poput gornje plohe stola ili okvira stolaca.

Spoj s drvenim trnovima izraduje se tako da se izbuše odgovarajuće rupe u oba komada drveta, u njih se stavi ljepilo a zatim drveni trnovi, pa se dijelovi pritisnu zajedno dok se ljepilo ne stvrdne.

U trgovinama opreme za kućne majstore možete nabaviti gotove drvene trnove raznih veličina. Gotovi drveni trnovi imaju žljebove koji omogućuju istiskivanje viška ljepila. Takoder ih možete sami napraviti tako da ručnom pilom izreže te tanak drveni štap na kratke komade, a zatim istom pilom na njima napravite žljebove.

Odaberite drveni trn jedne trećine promjera debljine drveta u koji će biti umetnut. Treba biti oko 3 mm kraći od ukupne dubine obaju rupa u koje će se umetnuti drveni trn. Dubina svake rupe treba biti barem dvije trećine debljine bušenog drveta.

Jednostavan način poravnavanja rupa za drvene trnove jest označiti ih pomoću čavlića s malom glavom. Na jedan od dijelova koji će se spojiti, zabijte čavliće na predvidena mjesta i ostavite ih neka vire oko 5 mm. Zatim odrežite vrhove čavlića stolarskim kliještima.

Postavite dva komada drveta zajedno i udarite prvi komad drvenim čekićem tako da čavlići ostave trag u drugom komadu drveta. Na kraju, izvadite čavliće stolarskim kliještima.

Na označenim mjestima izbušite rupe na potrebnu dubinu po mogućnosti svrdlom za glodanje ili pužnim svrdlom, koje ima središnji vrh za precizno postavljanje svrdla i koje buši rupu ravnog dna. Iščistite strugotine drveta.

Nanesite ljepilo do polovice tijela drvenih trnova i umetnite ih u jedan komad drveta. Nanesite ljepilo na rubove rupa. Zatim nanesite ljepilo na dijelove drvenih trnova koji strše i zajedno stisnite spoj. Obrišite višak ljepila i ostavite da se stvrdne, a bude li potrebno, stegnite spoj.

Pribori za izradu spojeva s drvenim trnovima takoder se mogu nabaviti u trgovinama opreme za kućne majstore. U priboru se nalazi svrdlo s graničnikom dubine i metalna šablona za bušenje koja se pritegne za komad drveta radi preciznijeg bušenja.

Neki pribori takoder sadrže metalne šiljke za centriranje i poravnavanje rupa. Oni se mogu upotrijebiti za označavanje rupa umjesto čavlića s malom glavom.

MALI SAVJETI

Za izradu žljebova na ručno izrađenim drvenim trnovima, pritegnite pilu naopako u škrip pa prislonite i provlačite drveni trn niz zupe pile. Nosite zaštitne rukavice kako biste izbjegli moguće ozljede. Drveni trnovi lakše sjedaju ako su im krajevi malko zakošeni. Gotovi drveni trnovi već imaju zakošene krajeve. Krajeve drvenih trnova, koje sami izradite, možete zakositi šiljilom za olovke.

Foto: cristi180884/Shutterstock