Što kada curi voda iz cijevi

što kada curi voda

Kombinacija ventila, spremnika za vodu i cijevi čini vodovodni sustav koji se može oštetiti. Dok za neke probleme nije potreban majstor jer ih svatko može sam riješiti, postoje poteškoće za koje je potrebno zvati stručnjaka. Što je sa situacijom kada se dogodi da curi voda iz cijevi?

Postoje dva tipa vodovoda. U izravnom sustavu svi se izvodi napajaju iz vodovodne mreže. Neizravni sustav odnosi se na tavanski spremnik za vodu, koji opskrbljuje sve izvode hladnom vodom, osim izvoda s kojim je povezana perilica rublja te kuhinjskog izvoda.

Za razliku od kuhinjskog izvoda koji nikad nije povezan s tavanskim spremnikom za vodu, kod perilice rublja se to može i promijeniti.

Najčešći problemi kao što su začepljen sudoper ili umivaonik te kapanje vode iz slavine predstavlja poteškoće koje se mogu riješiti bez pozivanja majstora. Ne treba zaboraviti i zahodske školjke koje se ne ispiru do kraja.

Što kada curi voda iz cijevi? Dođe li do puknuća cijevi potrebno je zatvoriti odvod uz pomoć ključa ili zavrnuti sigurnosni ventil. Treba isprazniti zaostalu vodu koja se našla u cijevi tako što će se otvoriti uređaj koji je spojen na tom mjestu ili slavina.

Uz pomoć oštrog noža treba odrezati komad starog crijeva koji je pripadao mašini za pranje rublja ili dio vrtnog crijeva. Bilo bi dobro da crijevo bude što fleksibilnije. Nakon toga se odreže dovoljno dug komad koji će pokriti napuknuće te produžiti oko 25 mm na svakom kraju.

Cijev se očisti uz pomoć čelične žice kako bi se dobila što ravnija površina. Nakon što se očisti cijev se treba prerezati na dva dijela po dužini te orezati tako da obuhvati oko tri četvrtine zapremine cijevi.

Zakrpa se nakon toga učvrsti s dvije obujmice sa svake strane oštećenja. Obujmice se potom zategnu  odvijačem. Kada je obavljen posao treba provjeriti je li sve napravljeno kako treba. Potrebno je pustiti vodu i utvrditi hoće li zakrpa moći držati cijev dok voda prolazi kako ne bi došlo do kapanja.

Postoji još jedan problem, a to je smrzavanje cijevi. Smrzavanjem vode može dovesti do pucanja cijevi, a do dolaska majstora problem se može riješiti tako što će se staviti zakrpa. Nikako ne treba paničariti nego pokušati dokučiti što se može napraviti.

Autor: S.Š., Foto: Trista/Shutterstock