Što je talasoterapija

talasoterapija liječenje

Talasoterapija je liječenje bolesti i održavanje zdravlja morem koje ima iznimne blagodati za zdravlje. Ova vrsta terapije je popularna zbog prevencije i uklanjanja raznih zdravstvenih problema. Radi se o tretmanu koji ima više dobrobiti za svakog od nas.

U talasoterapiji liječenje uključuje morske elemente, morsku vodu i klimu, a standardni tretmani uključuju kupke s algama i obloge, vruće kupke s morskom vodom, podvodne masaže i tuševe, umatanje u morske trave i inhalacije morskim zrakom.

U nekim centrima za talasoterapiju su uključene i dodatne usluge poput masaža, ayurvedskih tretmana, refleksologije, aromaterapije, akupunkture i osteopatije.

Morska voda

Ponekad se koristi i morsko blato koje je prirodna mješavina minerala i gline. Morsko blato se koristi za liječenje mnogih bolesti kao što su kronični ginekološki problemi i neplodnost te hormonalni poremećaji.

Morska voda sadrži obilje vitalnih elemenata poput mineralnih soli, aminokiselina, vitamina i elemenata u tragovima. Sastav morske vode je sličan ljudskoj krvnoj plazmi i apsorbira se u tijelo vrlo lako jer se za vrijeme boravka u vodi otvaraju pore, što pak dopušta koži da upije morske minerale i da izbaci štetne toksine iz tijela.

Živi minerali i mikroorganizmi u morskoj vodi imaju antibakterijski i antibiotski učinak koji je važan za jačanje imuniteta. Morska voda poboljšava izmjenu tvari i cirkulaciju u organizmu te istovremeno nadoknađuje gubitak minerala koji je uzrokovan stresom i lošom prehranom.

Morska voda ima umirujuća i analgetska svojstva koja učinkovito uklanjaju opću i lokalnu bol, a boravkom na obali mogu se umanjiti simptomi psorijaze, ekcema i drugih kožnih bolesti.

Od velike je pomoći kod bolesti dišnih puteva kao što su sinusitis, bronhijalna astma, rinitis, kronični bronhitis i faringitis. Najbolji tretman ljepote je kupanje u moru je se kupanjem u moru koža proljepšava i toniraju se mišići, a istovremeno pomaže kod uklanjanja celulita i mršavljenja.

Dobrobiti talasoterapije su pomoć kod reume i artritisa, saniranje mnogih kožnih problema, ublažavanje dišnih bolesti, pomlađivanje i toniranje kože, pomoć kod brzog oporavka nakon bolesti, smanjivanje stresa i napetosti.

U talasoterapiji možete uživati za vrijeme godišnjeg odmora na moru ili u centru za talasoterapiju koji nude specijalizirane tretmane. U svijetu je preko 100 talasoterapijskih lječilišta koji se nalaze u Africi i Europi. U Hrvatskoj se centri za talasoterapiju nalaze u Opatiji, Velom Lošinju, Crikvenici i Rovinju.

Autor: A.Z., Foto: tandem/Shutterstock