More kao lijek

more kao lijek

Sigurno ste više puta imali priliku čuti koliko je more ljekovito, kao i sve ono što dolazi iz dubina, bilo da se radi o morskim plodovima, morskoj travi ili možda soli. Saznajte zašto se na more gleda kao lijek i što je sve u mogućnosti izliječiti.

Važna skupina unutar nezasićenih masnih kiselina, a koja je neophodna za bolje zdravlje organizma poznatija kao omega 3 masne kiseline, nalazi se u ribi kao što su skuša i tuna.

Nije potrebno posebno isticati koliko su omega 3 kiseline važne za bolje zdravlje svakog pojedinca, budući da olakšavaju liječenje Chronove bolesti, ekcema i lupusa te štite od srčanih bolesti kao što je infarkt.

Jasno je zašto se more kao lijek nalazi na samom vrhu prirodnog načina liječenja kad su u pitanju brojne tegobe. Tako je svoje mjesto na popisu pronašla i morska trava. Neki je još znaju pod nazivom “Super hrana”, a kako i ne bi kad preko 2.000 vrsta morskih algi sadrži više vitamina i minerala nego povrće koje se uzgaja na kopnu u zemlji.

Poznato je da morske biljke obiluju vitaminom B12, što nije zanemariv podatak budući da upravo nedostatak tog vitamina može dovesti do depresije, umora i gubitka osjeta. Morske trave su bogate i alginskom kiselinom, koja pomaže tijelu da se riješi otrovnih metala kao što je olov.

Kako su trave bogate jodom jasno je zašto mnogi savjetuju morski način liječenja za sve koji imaju probleme sa štitnjačom. Pretpostavlja se da smanjena aktivnost štitne žlijezde može biti rezultat manje količine joda, pa bi konzumacija morske biljke mogla dovesti i do boljeg rada metabolizma kao i štitnjače.

Morska sol

More nije poznato po svojoj ljekovitosti samo kad je u pitanje liječenje brojnih bolesti i tegoba kao što je ubrzan i usporen rad štitnjače, nego i za zdravlje kože.

Ako želite imati lijepu i zdravu kožu, sigurno vam nije svejedno ako ste već nekoliko puta pokušali očistiti lice kao i druge dijelove tijela, ali bez uspjeha.

Već neko vrijeme postoji tradicija kupanja u Mrtvom moru radi liječenja brojnih tegoba. U pitanju je voda koja se ne smatra toliko čudotvornom, koliko se radi o tome da je kupanje u slanoj vodi odličan način da se oštećenoj koži pruži pravo osvježenje.

Poznato je da kupanje u morskoj vodi može doprinijeti ublažavanju psorijaze. Kad je u pitanju samo suha koža s osjećajem svrbeži i crvenila, dovoljno će biti izmasirati kožu s pastom od malo glicerina i šalice morske soli. Nakon masaže sol treba ukloniti. Otkrijte na vrijeme prednosti morske soli.

Autor: S.Š., Foto: Blend Images/Shutterstock