Što je premenopauza

simptomi premenopauze

Četrdesete su godine koje znače mnogo toga. Za žene su one pojam punog procvata, ali isto tako i razdoblje koje označava pripremu za velike promjene koje žene čeka. One su ispunjene znakovima koji najavljuju menopauzu.

Menopauza ne dolazi iznenada nego nastupaju hormonalni poremećaji koji nemaju veliki utjecaj na zdravlje nego su uzrok neugodnim smetnjama koje žene osjećaju. Žene nisu plodne do kraja života jer jajnici obično prestaju djelovati oko 50. godine života.

Menopauza označava kraj plodnosti, a ono što joj prethodi naziva se premenopauza. Što je premenopauza? Radi se o prijelazu između perioda plodnosti i menopauze popraćeno pojačanim znojenjem, neredovitim menstrualnim ciklusima te boli u prsima.

Prvi simptomi premenopauze počinju se javljati oko 48. godine života. Ali oni se ne javljaju u pravilu kod svih pa tako žene koje koje su pile kontracepcijske pilule ili su imale liječenje uz pomoć hormona ne moraju imati premenopauzu.

Kod nekih žena valovi vrućine počinju već na početku četrdesetih, ali ne radi se o ozbiljnom stanju koje otežava njihovo funkcioniranje nego o kratkim i prolaznim naletima vrućine. Istraživanja su pokazala kako velik dio žena prve simptome počne osjećati u 45. godini.

Postoji čimbenik po kojem se može zaključiti kada bi mogla krenuti menopauza. Iako nije još u potpunosti utvrđeno nagađa se kako bi žena datum svoje zadnje mjesečnice mogla saznati prema dobi kada je nastupila menopauza kod njene majke, dok se nagađa da bi ženama koje puše mogla doći barem 18 mjeseci ranije.

Premenopauza je razdoblje koje traje od 3 do 5 godina. Tada su ciklusi duži ili kraći nego što su bili ranije. Javljaju se bolovi u dojkama koji mogu zahvatiti obje dojke, a njihova jačina može varirati.

Premenopauza je stanje koje se odražava na cjelokupno stanje svake žene. Hormonalni poremećaji do kojih tada dolazi odgovorni su za promjene u radu organizma, a zbog manjeg lučenja estrogena, dolazi do raspoređivanja masti na novim područjima i to na području struka.

Promjene u lučenju hormona mogu se odraziti i na neke bolesti kao što je utjecaj na rad štitnjače. Sve pojave mogu biti razlog zašto žena osjeća tjeskobu i manjak samopouzdanja. Osjetite li da ove promjene uvelike utječu na kvalitetu vašeg života posavjetujte se sa liječnikom.

Autor: S.Š., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock