Stjenice u kući

stjenice svrab

Kao što su postojale i davnih dana, tako postoje i danas! Stjenice se preko dana sakrivaju ispod namještaja, a preko noći nam piju krv. Ti mali insekti mogu narasti do veličine koštice kruške. Oni se hrane samo krvlju, a najgore od svega je što bez hrane mogu preživjeti i do godinu dana.

Kao što smo već napisali, preko dana se skrivaju, a najidealnija mjesta gdje se udome su sitne rupe, koje nalaze u podnicama kreveta, utičnicama, drvenom namješraju i madracu. One po noći kreću u “lov” i napadaju.

Kada upiknu, stjenice anesteziraju mjesto uboda sa mješavinom koja se nalazi u njihovoj slini, tako da se njihov ubod ne osjeti. One napadaju kada čovjek najčvršće spava, a to je oko 4 sata ujutro.

Kada se stjenice napiju krvi, ženke postaju plodne, a ostale stjenice dobivaju crvenu boju. Ženke stjenice jajašca lijepe na sigurna mjesta, koja su skrivena. Nakon tri tjedna izlažu se nove stjenice.

No, kako znati da li imate stjenice u kući i da vas baš stjenice tijekom noći napadaju. Stjenice bodu na drugačiji način od ostalih insekata, a njihove ubode ćete prepoznati, ako ste na jednom mjestu više puta izgiženi, te ako ubodne točke stvaraju ravnu crtu.

Stjenice uvijek bodu na onim mjestima koja su im najbliža, te koja su najčešće otkrivena, kao što je vrat, noge, ruke i lice. Ako mislite da su vam se u kući nastanile stjenice, vrlo lako ćete to otkriti pogledom na plahu. Ukoliko u vašoj kući ima stjenica, na plahti gdje spavate imati ćete crvene točkice, nastale od krvi.

Ako na plahti primijetite crvene točkice, pregledajte madrac. Ukoliko na madracu pronađete crne točkice, znači da imate stjenice. Crne točkice možete pronaći i ispod madraca, a to je njihov izmet.

Postoje razna sredstva sa kojima možete ukloniti stjenice, no ponekad niti sredstva ne mogu uništiti sve stjenice, pa ćete nažalost trebati baciti taj dio namještaja, napraviti dezinsekciju i kupiti novi namještaj. No, najbolje i najsigurnije je da kada ih otkrite, odmah nazove te službu za dezinsekciju, koja će to stručno obaviti.

Autor: A.Z., Foto: Alice Day2/Shutterstock