Kako prati traperice

boja traperica

Traperice nakon nekog vremena izblijede u pranju, koliko god koristili kvalitetan omekšivač, te ih prali na određenoj temperaturi. Kako vam ne bi nakon kratkog vremena u potpunosti izblijedile, donosimo u nastavku par savjeta uz koje ćete sačuvati boju trapera

Kako bi fiksirali boju na trapericama, prvo pranje novih traperica neka budu sa alkoholnim octom. Jednu šalicu alkoholnog octa stavite u pretinac za deterdžent, te ih operite bez deterdženta i omekšivača, u hladnoj vodi. Na ovaj način boja traperica će se fiksirati u materijal.

Traperice bi uvijek trebali prati samo na niskim temperaturama, a najbolje bi bilo kada bi ih uvijek prali samo na ruke. Ako se odlučite prati traperice na ruke, potpoite ih u hladnu vodu koju ste prethodno pomiješali sa deterdžentom, pa ih ostavite da odstoje u toj vodi 20 minuta. Nakon toga traperice dobro isperite, i izbjegavajte toplu vodu, jer topla voda ispire boju sa traperica.

Osim alkoholnog octa, odličan fiksator boje je i sol! U običnu vodu stavite traperice i dodajte puno soli. Ostavite traperice sat vremena u posloljenoj vodi, pa ih stavite na pranje u mašinu. Na ovaj način boja traperica će se fiksirati.

Nikada traperice ne perite sa svijetlim rubljem, uvijek ih perite s tamnim rubljem, a prilikom pranja bi bilo najbolje da budu okrenute naopačke. Isto tako izbjegavajte sušenje taperica u sušilici rublja, kako se ne bi stisnule i smanjile, a i kako se ne bi u potpunosti deformirale.

Nakon pranja traperice je najbolje sušiti na zraku te ih ne stavljati na radijatore, koji ih jednako kao i sušilica rublja mogu izdeformirati, a i mogu utjecati na njihovu boju.

Nakon pranja i sušenja traperica, najbolje bi ih bilo popeglati kako bi materijal ostao mekan i usčuvan, samo pripazite da ih uvijek peglate sa unutarnje strane. Speglane traperice spremne su za nošenje ili spremanje u ormar.

Autor: A.Z., Foto: coka/Shutterstock