Čišćenje octom

čišćenje octom

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje bi htjele svoj dom čistiti sa nekim prirodnim i zdravim sredstvom, koje je jednako tako netoksični i efikasni, ocat je pravi izbor za vas. Ocat je već godinama prisutan u svakom kućanstvu, a malo tko zna da je i jedan od najboljih kućnih sredstava za čišćenje. Osim za prirpemu raznovrsnih jela, ocat vam može biti desna ruka u čišćenju kućanstva, a najbolje od svega je što je jeftin.

Najčešće upotrebljavani recept za čišćenje kućanstva je miješanje 1/4 destilirane vode sa 1 šalicom vode. Dobivenu mješavinu prelijte u posudicu sa prskalicom i možete ju koristiti za obavljanje većine poslova u kući. Ukoliko ste skeptični u odabiru octa kao sredstva za čišćenje zbog njegovog mirisa, ne brinite. Kada očistite octom, nakon što se ocat posuši, nestaje i njegov miris.

Za uklanjanje težih mrlja upotrijebite mješavinu dobivenu od 1/4 šalice octa, 2 žlice boraksa i 1/4 šalice tople vode. Natopite mrlje ovom otopinom, ostavite neko vrije da otopina djeluje pa mrlje oribajte četkom.

U kuhinji sve površine možete očistiti mješavinom octa i tople vode. Ocat je odličan za dezinfekciju pločica, frižidera, drvenih daski, itd.

Ukoliko vam se odvod u sudoperu začepio, usipajte u njega 2 šalice vruće vode, pa nakon što voda iscuri, usipajte 2 šalice octa, koji će osim što će odštopati odvod, ukloniti će i neugodne mirise.

Za svježu i čistu perilicu za pranje rublja, upotrijebite 2 šalice octa, koje ulite u spremnik za deterdžent i uključite pranje. Perite praznu perilicu za rublje! Nakon pranja octom, vaša perilica će biti bez mrlja, svježeg mirisa, čista i bez ostatka praška.

Sve drvene površine možete brisati sa mješavinom octa i tople vode, a prozore perite jednakom količinom tople vode i octa, te ih nakon toga brišite mekanom krpom.

Ukoliko vam na drvenom stolu ostanu mrlje od vode, uklooniti ih možete jednakom mješavinom octa i maslinovog ulja.

Operite svoju kupaonicu od početka do kraja sa octom, a začepljeni tuš odčepite samo sa octom. Tuš odčepite tako da ga uronite u ocat i ostavite da odstoji dok se kamenac ne otopi. Nakon što se kamenac otopi iz tuša pustite vruću vodu, a ostatke octa bacite u odvod.

Ako svoje posuđe perete u perilici posuđa, na dno perilice stavite dvije šalice octa, kako bi vam se posuđe nakon pranja više sjajilo.

Mrlje na odjeći najbolje ćete ukloniti octom, tako da mrlje natopite octom i ostavite ih da odstoje neko vrijeme, pa ih kasnije operite na uobičajeni način. To pranje vrijedi za mrlje koje su na odjeći manje od 24 sata.

Mrlje na pegli za peglanje uklonite sa pastom od soli i octa, koje miješate u jednakim količinama. Dobivenom mješavinom trljajte peglu dok je hladna.

Ukoliko zaprljate tepih, mrlje možete ukloniti mješavinom dobivenom od 1 žličice octa, 1 žličice tekućeg deterdženta i 1 litre tople vode. Dobivenu mješavinu utrljajte u mrlju tepiha i trljajte tako ručnikom, sve dok se ne posuši. Ukoliko nakon postupka mrlja ne nestane, ponovite proces.

Autor: A.Z., Foto: Bondarenko/Shutterstock