Tko je to zapravo stilist?

Manekenka pozira, Foto: javi_indy/Shutterstock

Stilist može biti frizer, znači osoba koja reže kosu i radi frizure, stilist za odjeću koji izabire odjeću i modne dodatke i stilist rekviziter koji se bavi objektima za fotografije, film i televiziju. Međutim mislim da je nama svima osobno najdraži i najbliži modni stlist.

Posao modnog stilista je birati nekom odjeću bilo za pojavljivanje na crvenom tepihu, neobavezno u javnosti, na televiziji ili časopisu. Stilist je obično dio kreativnog tima sastavljenog od strane klijenta (ili njegove agencije) u kojem surađuju modni dizajner, fotograf/redatelj, frizer i vizažist.

Opis radnog mjesta uvelike varira ovisno o zadatku. Stilist koji radi s poznatima, prvenstveno radi sa dizajnerima kako bi prilagodili odjeću za svog slavnog klijenta puno prije nekog događaja kako bi se sve uspjelo razraditi do nasitnijeg detalja.

Stilisti isto tako rade poslove kao što su shopping za klijenta, reorganiziranje cijelog ormara ili druge poslove koji se odnose na klijentov osobni stil života. Ne moramo ni napominjati kako je bitno da stilist ima oko za modu i da poznaje svog klijenta na pravi način kako bi mu mogao pomoći.

Što se tiče plaće, e to ovisi od stilista do stilista, s tim da to najviše ovisi o tome tko ih je unajmio, jer nekima od njih više znači osoba s kojom rade od plaće, budući da im takav posao jako brzo daje veze i kontakte bez kojih bi jako teško mogli funkcionirati. Evo primjera plaće, od 200 $ do 10.000 $ na dan. Sve ovisi tko vam je klijent i kako radite svoj posao.

Danas postoje razni tečajevi gdje možete naučiti posao stilista, ali najveći dio njih  nauči pomažući drugim stlistima na poslu. Smatra se da je za takav posao potrebno biti drzak u smislu da se izborite za onu odjevnu kombinaciju za koju mislite da će vašem klijentu dobro stajati, da budete sigurni u sebe i da imate oko za detalje, nijanse. Morate poznavati svog klijenta  kako bi mogli izabrati ono najbolje za njega, jer shvatite da se ta osoba uzda u vas, u krajnjem slučaju zato vas je i unajmila jer smatra da ste stručnjak u onom što radite.

Foto: javi_indy/Shutterstock