Sterilizacija bočica i duda

bočica i duda

Nekada je sterilizacija bočica bila obvezna, zbog onečišćene vode, koja u sebi nije sadržavala klor. Iako danas to više nije slučaj, mnogi roditelji i dalje s vremena na vrijeme steriliziraju bočice, jer su tako ipak sigurni da su uništili sve bakterije. Je li to stvarno potrebno te što o tome misle stručnjaci, donosimo u nastavku.

Kako su bebe krhke i osjetljive, održavanje higijene oko njih je vrlo važno. Imunološki sustav bebe nije potpuno razvijen, pa posebice treba obratiti pažnju na higijenu bočica i duda, kako se dijete ne bi zarazilo preko njih.

Svakako trebate sterilizirati bočice, kao i dude prije prvog korištenja. Nakon sterilizacije bočice i dude, bočicu i dude trebate još dodatno oprati prije nego ih ponudite bebi. Nakon prve sterilizacije bočica i dude, zapravo nema određenih pravila koja kažu svakih koliko je potrebna sterilizacija, te da li je uopće potrebna.

Neki stručnjaci čak smatraju da se zbog pretjerane sterilizacije stvaraju preduvjeti za alergije, ali nema jasnih dokaza o tome. Tako da je na vama kao roditeljima da odlučite koliko često ćete sterilizirati bočice. Imajte ipak na umu da nije poželjno pretjerano sterilizirati bočice, jer dijete mora steći imunitet, što nije moguće ukoliko previše sterilizirate.

Sterilizirati bočice i dude sigurno treba barem do prva tri mjeseca života, a neki pedijatri čak preporučuju do prve godine. Najbolje je da vi sami kao roditelj prosudite što je za vaše dijete najbolje, naravno u konzultaciji s djetetovim liječnikom, koji će vas najbolje savjetovati s obzirom na učestalost djetetovih prehlada.

Sterilizirajte bočice i dude tako da ih prvo dobro operete, nakon čega ih uronite u lonac s čistom vodom, te ih potpuno uronite i poklopite lonac poklopcem. Lonac stavite na vatru i kada voda zakuha, ugasite vatru i ostavite bočice i dude da se steriliziraju još 10-ak minuta.

Kako bi održavali čistoću bočice i duda, prilikom pranja ih u potpunosti rastavite, te temeljno operite sve dijelove. Najlakše za održavanje su silikonske dude jer su prozirne, i jer iz njih možete ukloniti višak vode.

Autor: A.Z., Foto: gresei/Shutterstock