Kako djetetu pokazati ljubav

majka i dijete

Koliko god se trudili oko svog djeteta, ponekad će vam se činiti kao da vas ništa ne razumije. U tim trenucima ćete se vrlo vjerojatno osjećati bespomoćni, te nećete znati na koji način uspostaviti uspješnu komunikaciju između sebe i djeteta, te kako da naučite emocionalni jezik svoga djeteta.

Svako dijete je ispunjeno emocijama, te sve reakcije koje dijete ima su zapravo njegove emocije koje ono drži u sebi. Roditelji nisu niti svjesni da oni pune i prazne djetetove emocije, te da su oni zaslužni za njih.

Ako svoje dijete napunite pozitivnim emocijama, ono će se osjećati sretno, a ako pak s druge strane zanemarite djetetove emocije ono će to pokazati kroz neprimjereno ponašanje. Djeca koja nisu emocionalno ispunjena, često svoje nezadovoljstvo pokazuju kroz negativno ponašanje.

Ako svom djetetu pružite ljubav koja mu je potrebna, ono će se osjećati sretno i voljeno, te ćete ih lakše usmjeravati na njihovom životnom putu. Morate paziti da u svakom trenutku djetetovog života, djetetu pružate ljubavi koliko mu treba, kako bi njegove emocionalne potrebe bile uvijek ispunjene. Samo na taj način vaše dijete može odrasti u zrelu i odgovornu osobu.

Začudili bi se koliko malo djece osjeća bezuvjetnu ljubav svojih roditelja, a najveći razlog tome je što mnogi roditelji ne znaju pravi način na koji će svome djetetu iskazati ljubav koja mu je toliko potrebna.

Mnogi pak roditelji misle da će djeca sama osjetiti ljubav, koju oni osjećaju prema njima, ali to nije točno! Svaki roditelj može pokazati svome djetetu koliko ga voli, samo treba naučiti govoriti jezikom koje dijete razumije.

Uvijek dijete trebate pohvaliti i ohrabriti kada mu je potrebno! Darivanje djetetu treba predstavljati znak ljubavi, a ne da ono očekuje dar i da mu je to potpuno normalno.

Nikada nemojte zaboraviti pružiti djetetu tjelesni dodir, koji mu je izrazito potreban. Grlite svoje dijete i ljubite, što je više moguće, te mu recite da ga volite. Provodite što više vremena sa svojim djetetom i neka ono bude kvalitetno.

Autor: A.Z., Foto: Galina Barskaya/Shutterstock