Stari Grad na otoku Hvaru

Ulica u starom gradu
Ulica u starom gradu, Foto: sobrecroacia.com/Flickr

Na zapadnom dijelu otoka Hvara, na dnu Starogradske uvale, smjestio se najstariji grad u Hrvatskoj, ukupne površine 55 četvornih kilometara. Stari Grad obuhvaća naselja kao što su Dol, Rudina, Selca kod Starog Grada, Stari Grad i Vrbanj. Velik dio stručnjaka slože se da su Stari Grad i Aristotel iste starosti, što znači da se iste godine 384. prije Krista rodio ovaj veliki mislilac, filozof, kada su Grci utemeljili grad na otoku Hvaru. Stari Grad osnovan je kao starogrčki grad Faros na početku 99. antičke Olimpijade. Smatra se da je na ovom području postojalo i ilirsko naselje.

Stari Grad na Hvaru, idealno je mjesto gdje istovremeno možete doživjeti ljubavnu aferu sadašnjosti i prošlosti, a ta se kombinacija najviše očituje u starim kamenim kućama koje se uređuju u starinskom štihu kako bi gosti doživjeli Hvar na pravi način.

Možemo reći kako je stari dio grada ostao sačuvan u duhu tradicionalne arhitekture, a na južnoj strani zaljeva uz obalu nastavlja se red zgrada iz austro – ugarskog doba, iza kojih se nalaze osamljene kuće s vrtovima, što je zasigurno slika koja se urezuje u pamćenje svakog posjetitelja ovaog divnog kraja.

Prošla vremena ostavila su svoje tragove diljem grada. Znamo da je područje Starog Grada bilo naseljeno još od prapovijesti, što možemo vidjeti po: Ciklopskim zidinama, Starogradskom polju, gdje su sačuvane grčke parcelizacije zemljišta, Maslinovik, poznat kao grčka kula u Starogradskom polju. Glavica, ilirska gradina iznad Starog grada te crkva sv. Ivana.

Na ovom dijelu Hvara svakako vrijedi pogledati Tvrdalj, poznat još kao renesansni dvorac kojeg je u 16. stoljeću dao sagraditi Petar Hektorović. Tu je još i Škor, mali barokni trg, zatim Biankini palača i mauzolej Šime Ljubića. Ova blaga ne smijete propustiti vidjeti zateknete li se u Starom Gradu.

Pored bogate povijesti čije tragove možemo vidjeti na svakom koraku, Stari Grad je idealno mjesto gdje se možete doći opustiti i uživati u vrhunskim specijalitetima pravih majstora kuhinje, a osim gastronomije, Stari Grad nudi i boravak u čarobnoj mediteranskoj prirodi.

Autor: L.K.  Foto: sobrecroacia.com/Flickr