Lopud – najljepši elafitski otok

Lopud pogled
Lopud pogled, Foto: karlnorling/Flickr

U neposrednoj blizini Dubrovnika nalazi se prekrasno čudo prirode koje svake godine privlači velik broj zainteresiranih. Posjetitelji ostaju oduševljeni ovom jedinstvenom i netaknutom prirodnom oazom. Radi se o Elafitima, odnosno njihovim otocima od kojih svaki od njih nudi ono nešto posebno čime privlači pozornost brojnih turista.

Elafiti su skupina otoka koji se nalaze zapadno od Dubrovnika sa najvećim otokom Šipanom, a tu su još Lopud, Koločep, Jakljan, Ruda, Goleč, Crkvine te neki manji otoci i hridi kao što su Grebeni. Šipan, Koločep i Lopud jedina su tri naseljena otoka u sklopu Elafita.

Lopud spada u južnodalmatinsku skupinu otoka u neposrednoj blizini Dubrovnika, odnosno dubrovačke luke Gruž. Površina otoka iznosi 4,63 km2 sa najvišim vrhom Polačica od 216 metara nadmorske visine.

Nalazi se između dva otoka i smatra se najljepšim. Sa svojih 220 stanovnika, naselje Lopud nalazi se na sjeverozapadnoj strani otoka sa pogledom na susjedni Šipan.

Na samom otoku nalazi se uvala Šunj koja je poznata prije svega po posebnom ugođaju za kupače pogotovo prikladna za roditelje sa malom djecom, jer se radi o kružnoj uvali s ravnim prilazom ispunjen slojem bijelog pijeska koji se polako produbljuje. U samoj uvali možete nešto pojesti, ili popiti uz prekrasan pogled na čisto more.

Proučimo li arheološke nalaze možemo primjetiti kako je Lopud naseljen već tisuću godina. Naime na otoku su pronađeni mnogi ostaci starogrčkih, rimskih i slavenskih ruševina. ni prethodnim generacijama nije promakla ljepota i bogatstvo ovog malog raja na zemlji.

Ako se odlučite na dolazak preporučili bi svakako posjet kuli Španjola gdje su nađeni ulomci keramike ilirskih građana. Do danas su sačuvani toponimi grčkog podrijetla, Veliki i Mali Skupio – skopelos, otok Igo.

Odlučite li se na dolazak oduševit će vas mjesto gdje možete uživati u spokoju i jedinstvenim ljepotama otoka. Ovo je jedno od onih mjesta gdje se osjećate kao da vrijeme stoji. Tu također možete uživati u šetnjama stazama koje vode u unutrašnjost, kroz brda i doline mediteranskog raslinja te u kupanju na lijepim pješčanim plažama.

Bitno je znati kako je selo zadržalo ravnotežu između svojih objekata i parkova te vrtova. Lopud je isto tako poznat po velikoj gostoljubivosti i prijateljstvu svojih stanovnika. Osjećat ćete se kao da se vraćate kući.

Autor: S.Š. Foto: karlnorling/Flickr