Srebrni nakit vrlo je popularan među srednjoškolcima

Djevojka nosi srebrni nakit, Foto: holbox/Shutterstock

Srebrni nakit vrlo je popularan među srednjoškolcima. Jeftiniji je od bijelog zlata, a nema onog žutog sjaja, samo su neki od razloga zašto je srebrni nakit vrlo često na popisu želja. Srebro se može koristiti za izradu bilo kojeg nakita – uključujući narukvice, prstenje, naušnice, ogrlice ili privjeske.

Srebro je općenito popularno jer je nakit od ovog materijala lijep kao od bilo kojeg drugog plemenitog metala, no ima dodatnu prednost zbog pristupačnih cijena. Sve više i više ljudi bira srebrni nakit zbog prekrasnih dizajna koji se mogu kupiti po vrlo pristupačnim cijenama. Upravo je ovakav nakit među najprodavanijim.

Od srebrnih naušnica i narukvica sa srebrnim prstenovima, uz široku paletu privjesaka, srebro se može nositi u gotovo svim prigodama. Iako srebro može izgledati besprijekorno ulašteno, ono s godinama malo prljavi i tamni. Do ovog procesa može doći i relativno brzo nakon što počnete nositi komad nakita od srebra ukoliko živite u zemlji s vlažnim vremenom ili u blizini plaže. Da bi odgodili proces oksidacije, vodite brigu o svom nakitu i držite ga u kutijama i na sigurnom u zatvorenom prostoru gdje što manje zraka može doći u dodir s njime.

Vaš nakit od srebra također može biti i star, no to ne znači da ga ne možete “obnoviti” i vratili u modu. Nekoliko savjeta kako usporiti proces oksidacije, što nakit čini tamnijim:

  • Držite nakit dalje od vlage zraka i vlažnog okoliša. Posebno obratite pozornost ako živite u blizini plaže i mora, jer je tamo zrak deset puta vlažniji.
  • Nakit, s vremena na vrijeme, očistite pomoću krpe za poliranje. Preporuča se da nakit povremeno očistite četkicom za zube i kalodontom. Nakon toga isperite i ostavite da se osuši, zapanjit će vas sjaj!
  • Izbjegavajte spremanje srebrnog nakita zajedno s drugim nakitom.
  • Ne spremajte srebrni nakit u drvenu kutijicu.
  • U posudicu  stavite toplu vodu, dodajte  2 žlice sode bikarbone, 2 žlice tekućeg deterdženta za pranje posuđa, 2 žlice soli i stavite nakit unutra. Sve dobro promiješajte i ostavite u posudi 10-ak minuta. Isperite i osušite nakit.
  • Jedan od savjeta  je da srebrni nakit stavite u vodu s krumpirom koji će izvuči prljavštinu iz nakita.
  • Za uklanjanje ostataka šminke, nakit možete staviti u zdjelu tople vode sa ½ šalice deterdženta. Ostavite 15-ak minuta, te isperite čistom vodom.

Autor: I.H., Foto: holbox/Shutterstock