Nakit od koralja, lijep ukras na vama

Koraljna narukvica, Foto: Gordana Sermek/Shutterstock

Ljeto nam dolazi, a mnoge žene i djevojke počinju razmišljati o svom ljetnom nakitu. Jedan od prijedloga za ukras vašeg vrata ili ruke jest definitivno unikatni nakit od koralja.

Koralji su živi morski organizmi koji nastaju na koraljnim grebenima. Oni koji rastu u oceanima se naveliko eksploatiraju, najčešće radi izrade nakita. Koralji koji obitavaju u manjim morima jako su cijenjeni i puno skulji od onih iz oceanskih dubina.

Koraljni grebeni su danas ugroženiji nego ikada, zbog toga nakit od koralja dobiva na cijeni i sve je traženiji. Postoji nekoliko načina izrade koraljnog nakita, oni ovise o tehnici brušenja samog koralja.

Dvije su osnovne podjele koralja koji se koristi kao nakit. Obrađeni i neobrađeni koralji.

Od obrađenog koralja se mogu napraviti razne vrste nakita, od narukvica, naušnica, lančića, prstenja ili privjesaka. Prilikom samog vađenja iz mora, koralji se sortiraju i sa njih se odvaja dio koji još nije poprimio oblik krošnje. Lomi se na manje komade koji se kasnije bruse i obrađuju.

Najbolji alat za brušenje koralja su vodeni brusovi kojima se dobiva fino obrađeni materijal u oblicima koji poželite. Koralji se kombiniraju sa raznim plemenitim metalima poput zlata ili srebra. Dizajneri u metalu naprave kaluo koji su namijenili za koralj, a nakon obrade koralja po narudži ga stavljaju unutra.

Neobrađeni jest onaj koralj koji nakon vađenja iz mora ostaje u svom prirodnom obliku. Estetski su jako zahvalne forme štapičastih koralja. Neobrađeni koralj nije u potpunosti netaknut nakon vađenja, on se samo polira i eventualno buši dijamantim bušilicama (kako bi od njega mogli formirati komad nakita).

Kao i kod obrađenih, neobrađeni koralji se mogu kombinirati sa raznim metalima, no puno rijeđe budući da oni nisu predviđeni za svakodnevno nošenje.

Nađete li se u prilici da sami izradite koraljni nakit, slijedi nekoliko savjeta. Svaki koralj mora na sebi imati rupicu kako biste kroz njega mogli provući ribarski konac i nizati koralje. Pripremite konac koji je duži za nekoliko centimetara od željenog, kako biste se osigurali i olakšali posao.

Na jedan kraj provučete stoper (kružić od metala koji u sredini ima rupicu) kako bi blokirali jedan kraj konca. Provucite konac i vratite nekoliko centimetara, kliještima pritisnite stoper.

Nanižite razne oblike obrađenog i neobrađenog koralja po volji. Kada ste nanizali željenu dužinu, jedan stoper instalirajte i na drugom kraju konca. Na jedan od krajeva stavite kopčicu i ogrlica ili narukvica su spremne za uporabu.

Foto: Gordana Sermek/Shutterstock