Bijelo zlato ili platina – što i kako izabrati!?

Prsteni i naušnice od bijelog zlata, Foto: ID1974/Shutterstock

Mnogi nepoznavatelji plemenitih metana često miješaju platinu i bijelo zlato. zapravo, mnogi misle da platina drugi naziv za bijelo zlato. No, istina je da je platina metal za sebe, prirodno bijeli metal, koji se izrađuje u čistoći od 95% čiste platine u nakitu.

Platina ima veliku gustoću i specifičnu težinu, pa će pojedini komad nakita težiti upola više od zlatnog. Također, zbog svoje čistoće, platina je hipoalergena, te joj ponekad stoga pribjegavaju i oni osjetljivi čak i na zlato. Zbog vrlo ograničenih izvora platine, njezina je cijena viša od cijene zlata jer je potrebno 150 pojedinačnih radnih procesa i pet mjeseci teškog rada da bi se iz 10 tona rudnog kamenja dobila jedna unca (31,1 gr) platine. Upravo ju ta njezina rijetkost čini posebno dragocjenom. Također, nijedan drugi metal ne traži toliko stručnog znanja i strpljenja. Platina je ekskluzivna i dragocijena, a ako si ju možete priuštiti, sigurno je da ćete nju izabrati.

Bijelo zlato je, s druge strane, legura (mješavina) čistog zlata i drugih metala koji djeluju da zlato ne izgleda žuto. Najkvalitetnije bijelo zlato ima 17 karata, a napravljeno je od zlata i paladija, nekad i sa tragovima platine koja se dodaje kako bi legura dobila na težini i da bi imala bolju postojanost.

Kada je nakit od bijelog zlata nov, do izražaja dolazi rodij koji nakit čini sjajnijim, no on se s vremenom istroši. Rodij čini prstene od bijelog zlata otpornijim na oštećenja. Tko želi izbjeći ikakva oštećenja na nakitu, odabrat će prsten od nekog drugog materijala, primjerice od paladija ili platine.

Ako želite imati komplet nakita, uključujući zaručnički prsten, bilo bi najbolje da izaberete bijelo zlato. Budući da se platina rijetko koristi za bilo koji drugi nakit, osim za prstenje, cijena bi mogla biti pozamašna, gotovno nedostižna. No, ako želite prsten sa sjajnim bijelim sjaj, izbor pada na platinu , iako je bijelo zlato jeftinija alternativa.

Oni dubljeg novčanika biraju vjenčano prstenje od platine zbog visokog sjaja, elegancije i modernog izgleda. S obzirom da je zlato jedan od najstarijih plemenitih metala koji se od davnina koristi u razne svrhe, i postao je simbol raskoši i bogatstva, mnogi ljudi biraju zlatne vjenčane prstene, bilo da se radi o žutom ili bijelom zlatu.

Autor: I.H., Foto: ID1974/Shutterstock