Spremanje voća u alkoholu

višnje u alkoholu

Voće u alkoholu možete koristiti za kompote, čajeve i napitke po želji. Ovakvo pripremljeno voće je slatko i vrlo ukusno, naročito u zimskim mjesecima. Donosimo vam par ideja koje voće možete pripremiti u alkoholu.

Grožđe u rakiji

Za ostavljanje grožđa uzmite svježe i krupno grožđe – bijelo. Dobro ga operite i dobro ocijedite . Veliki grozd razlomite u male grozdiće da na svakom budu 3-4 zrna. U ciste staklenke stavljajte red grozdića pa ga posipavajte šećerom u prahu u visini od 1 cm. Na šećer stavite 2-3 klinčića. Opet red grožđa, pa red šećera i klinčića sve dok napunite staklenke . Na vrhu moramo biti šećer pomiješan s tucanom vanilijom u visini od 2 cm. Sada grožđe prelijte ljutom rakijom komovicom. Staklenke zavežite pergamentnim papirom ili celofanom i ostavite na suhom i hladnom mj estu. Staklenke nemojte otvarati 6 tjedana. Na isti način možete spremiti i crno grožđe.

Razno voće u rumu

U rum možete staviti sve voće koje dozrijeva od proljeća do jeseni osim jabuka, borovnica, i kupina. Priredite veliku staklenku od 5 l i počnite slagati voće. U lipnju trešnje i jagode, u srpnju višnje, maline i marelice, u kolovozu breskve i šljive, u rujnu kruške i dunje. Sve voće kako prispijeva treba oprati, očistiti i osušiti. Voće mora biti zrelo i zdravo . Breskvama i marelicama ogulite kožu, izvadite koštice i razrežite na 4 dijela. Šljive prepolovite i izvadite im koštice. Kruške ogulite i izrežite na sitne komade. Kad sazrije prvo voće koje ćete staviti u rum, veliku staklenku dobro operite i osušite. Zatim voće uredite i pospite šećerom. Na pola kg voća stavite pola kg šećera. Voće lagano sa šećerom izmiješajte i ostavite 1 sat . Zatim ga stavite u staklenku i prelijte rumom koji sadrži najmanje 54% alkohola (to je važno!). Rum mora uvijek biti 2 cm iznad voća. Staklenku dobro zavežite celofanom ili pergamentnim papirom i stavite na hladno mjesto do drugog voća. Zatim ponavljajte isto sa svim voćem kako prispijeva. Kad staklenku napunite voćem, promiješajte lagano sve voće zajedno i staklenku dobro zatvorite. Voće možete početi vaditi iz staklenke na početku prosinca. Ovako spremljeno voće izvrstan je dodatak kolačima, pudinzima, kremama i drugom.

Višnje u rumu

Zdrave i cijele višnje očistite od peteljki, operite i prelijte vodom u koju ste stavili mali komadić stipse. Ostavite ih u vodi 1 sat. Zatim ih izvadite iz vode, stavite na stolnjak da se dobro ocijede. U većoj posudi izmiješajte šećer sa salicilom (na 5 l višanja 1 3/4  kg šećera i 1 dkg salicila) , dodajte višnje i dobro ih sa šećerom izmiješajte. Višnje stavite u čistu i suhu staklenku. Staklenku zavežite celofanom i stavite na sunce ili toplo mjesto dok se staklenka ne napuni sokom od višanja i šećera. Tada u staklenku nalijte 2 del ruma, opet zavežite i stavite na suho i hladno mjesto.

Foto: Justin Leonard/Flickr