Recepti za domaći ocat

recepti za ocat

Stari recepti nam uvijek govore o važnosti obogaćivanja okusa. U starim se kuharicama mogu naći recepti za aromatične octove s estrogenom, ocat s malinama ili ocat sa začinima. U takvim receptima možemo vidjeti i natuknice poput “protiv gripe”, “začini za bolesnike” i tako dalje.

Postoji jedan dobar stari recept za ocat s jorgovanom. Za njega trebate ubrati bobice i staviti ih bez koštica u široku bocu. To prelijte s dobrim octom i pustite da stoji 14 dana po mogućnosti na suncu. Nakon 14 dana ocijedite ocat i čuvajte u malim bocama. Ovakav ocat je odličan začin za ribu.

U današnjim kuharicama manje možemo vidjeti spominjanje ljekovitog svojstva začinjenog octa ili ulja i manje se govori o tome da je hladno prešano ulje eliksir mladosti za sve koji ga konzumiraju.

Začinjene octove biste trebali iskoristiti unutar tri mjeseca. Kada radite takav ocat od izuzetne je važnosti da su vam svi aparati i posude čiste. Boce morate sterilizirati prije no pretočite ocat u njih. Najbolje da ih zatvarate čistim čepom od pluta.

Od pribora vam je potreban lonac, gaze, cjedilo, zdjela i lijevak. Na boce stavite naljepnice kako biste znali što se u kojoj boci nalazi. Preporučuje se korištenje dobrog vinskog octa.

Ocat s limunom i limetom

Za izradu vam je potrebno 600 ml octa od bijelog vina, jedna limeta i jedan limun. zakuhajte ocat u loncu. Operite i ogulite limetu i limun. Njihove kore stavite u zdjelu i prelijte kipućim octom, prekrijte krpom ili poklopcem i pustite da odstoji tri dana. Ogulite još jedan limun i koru od tog limuna dodajte u ocat koji ste prije toga ocijedili kroz cjedilo i prelijte u bocu.

Ako želite napraviti ocat s estrogenom uzmite samo svježe i mlade listove estrogena. Uz to vam je još potrebna jedna litra octa od bijelog vina. Uzmite staklenku od jedne litre i do pola ju ispunite listovima estrogena. To prelijte octom od bijelog vina, dobro zatvorite i pustite da odstoji četiri tjedna. Nakon toga ocijedite sve kroz gazu. U svaku bocu octa, stavite po jednu grančicu estrogena i ulijte u ocat.

Autor: S. G., Foto: Kuleczka/Shutterstock