Liker od trešanja

trešnje

Poznato je kako ima onih koji ne podnose alkohol, ali se zato vole opustiti uz čašicu nekog slatkog likera kojim će zasladiti dan i opustiti se uz miris, bilo kokosa, čokolade ili nekog voćnog okusa. Može se slobodno reći kako je u zadnje vrijeme, pogotovo tijekom vrućih ljetnih mjeseci posebno popularan voćni okus likera bilo od trešanja ili nekog drugog okusa. Recimo da se liker od trešanja smatra itekako idealnim aperitivom pogotovo jer je plod trešnje poznat kao dobar antioksidans koji umiruje i istovremeno povoljno djeluje kod nesanice.

Bogat je bioflavonoidima i vitaminima koji su poznati kao jako učinkoviti u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavanju bolova uzrokovanih artritisom i guhtom te glavobolje. Naravno liker od trešanja se poslužuje rashlađen, a bitno je napomenuti kako se najbolji učinak postiže kod domaćih likera.

Poznato je kako plod trešnje sadrži 86% vode, 1,1 g proteina, 14 g ugljenih hidrata, 0,5 g masti, mineralne soli. U svježem se stanju koriste za slatko, džem, kompot, a od sušenog ploda se priprema čaj. Dakle trešnje jačaju organizam, osvježavaju nakon iscrpljenosti, a poznato je kako je mogu konzumirati i dijabetičari, jer im ovaj tip šećera ne škodi, ali samo u malim količinama.

Najnovija istraživanja pokazala su kako voće kao što je trešnja, višnja, jagoda i malina u sebi sadrže tvari kao što je elaginska kiselina, koja se smatra snažnim antioksidansom koji sprječava ošetećenje DNK stanice i time umanjuje mogućnosti obolijevanja od raka.

Ako želite probati sami napraviti svoj napitak iz snova potrebno je nabaviti:

  • 5 kg zrelih trešanja
  • 4 l jake rakije
  • 1,5 l vode
  • 4 kg smeđeg šećera

Opranim i iscjeđenim trešnjama treba odstraniti peteljke i koštice, malo izgnječiti, staviti u veliku teglu, preliti rakijom i povezati. Potrebno je ostaviti na sobnoj temperaturi 5 do 6 tjedana i povremeno ih protresti.

Alkoholni sok procijedite kroz višestruko savijenu gazu. U vodu je potrebno dodati šećer i zatim je prokuhati, povremeno miješajući tako da se šećer u potpunosti otopi i nakon toga ohladi. Gotovo piće potrebno je čuvati na tamnom i suhom mjestu.

Foto: ryby/Shutterstock