Koja je razlika između prve i druge trudnoće

razlika između prve i druge trudnoće

Trudnoća je zaista drugo stanje, u kojem se događaju mnoge promjene. Svaka trudnoća je drugačija i to je normalna pojava, kako što je svaka trudnica drugačija. Je li teža prva ili druga trudnoća, teško je procijeniti.

Velika prednost u drugoj trudnoći je spoznaja da znate što vas čeka, pa se možete pripremiti. Točno znate svoje propuste u prvoj trudnoći, koje možete popraviti. Što se tiče simptoma i poroda, drugi porod vam može biti potpuno drugačiji.

U prvoj trudnoći ste imali vremena odmarati se kada bi vas mučile trudničke tegobe, imali ste vremena pročitate sve knjige o bebama, dok u drugoj imate manjka vremena za sebe, jer imate brigu oko prvog djeteta.

Na kraju napornog dana, čitanje knjiga vam je zadnja opcija, radije se upustite u čitanje slikovnica svom djetetu. Nekada je jednostavno bolje pustiti da sve ide svojim tokom. Ionako ste sve to prošli s prvim djetetom, pa znate očekivanja, znate kako reagirati u određenoj situaciji, kako se brinuti o tek rođenoj bebi.

Možda ste u prvoj trudnoći pazile na zdravu prehranu, izbjegavali namirnice koje nisu dobre za trudnice, u drugoj trudnoći dat ćete si oduška, jer niste tako opterećeni kao u prvoj.

Kod druge trudnoće zbog brige oko djeteta i svih obaveza, zaboravite da ste trudni, dok ste u prvoj trudnoći stalno pričale o trudnoći, brinule se o svemu. Sada jednostavno nemate vremena i normalno je da vam je sve drugačije.

U prvoj trudnoći svi uzbudljivo prate svaki vaš mjesec, vesele se s vama svakom pregledu, spolu, dok u drugoj ne primjećujete preveliku brigu drugih. Tek usput vas pitaju. Nemojte se time zamarati, to je normalno i oni su i dalje jako sretni zbog vas.

U prvoj trudnoći ne znate što vas čeka nakon poroda, je li vam je potrebna pomoć, kako se organizirati, dok u drugoj možete pretpostaviti i organizirati se najbolje što znate, kako bi se i vi što prije oporavili i kako vaše prvo dijete ne bi osjetilo manjak pažnje i ljubavi.

U prvoj trudnoći se često slikate, pratite svaki mjesec kako vaš trbuščić raste, dok u drugoj trudnoći se slikate tek na dječjem rođendanu ili na nekom događaju. U drugoj trudnoći ste mnogo opuštenije, ne zamarate se s nebitnim stvarima i ne pazite na svaku sitnicu.

Sve one sitnice koje ste za prvu bebu mjesecima spremali i uređivali sobicu, za drugu bebu nećete imati toliko vremena. Pripremit ćete sve za dolazak i to je najvažnije. Svaka trudnoća je različita, a ona druga je mnogo manje opterećena i prođe puno brže nego prva.

Autor: M.Š., Foto: sonya etchison/Shutterstock