Pupčana vrpca oko vrata bebe

slike s ultrazvuka

Postoji toliko posebnih događaja u životu kojih će se čovjek zauvijek sjećati, a među njima je jedan od najvećih, rođenje djeteta. To je dragocjeno iskustvo koje roditelji pamte do kraja života, a dok nekima ostaje u lijepom sjećanju, neki se više prisjećaju traumatičnih iskustava.

Bez obzira kako je prošao porod i koliko je žena brzo rodila važno je da na kraju cijele priče majka i dijete budu dobro, kako bi se roditelji kasnije nastavili dalje brinuti za pravilan odgoj svog djeteta. Kako bi se pobrinuli da će dijete na kraju biti zdravo, važno je da se prije toga na svakom pregledu pazi, a za majku je najvažnije da osluškuje svoje tijelo i reagira pravovremeno.

Među potencijalno opasnim situacijama za bebu je situacija kada je pupčana vrpca omotana oko vrata. Na temelju provedenih istraživanja pokazalo se da je broj slučajeva kada je pupčana vrpca bila omotana oko vrata bebe bio mali i ne tako učestao, za razliku od današnjeg doba kada se velik broj majki susrelo s nimalo bezazlenom situacijom.

Pojedini stručnjaci su mišljenja kako pupčana vrpca koja je omotana najviše dva puta oko vrata nije veliki problem i da je takva pojava prisutna kod mnogih žena. Doktori kada vide takvo nešto na ultrazvuku nastoje umiriti trudnice jer se pupčana vrpca može još nekoliko puta odmotati.

U slučaju da su se pojavile dodatne komplikacije i da je pored pupčane vrpce koja bi mogla dovesti do gušenja ujedno nastupio nepravilan rad srca, doktori se odlučuju za carski rez jer se tako rizik smanjuje na najmanju moguću mjeru dok bi sve ostalo moglo ugroziti djetetovu sigurnost.

Opasnost pupčane vrpce obično se povezuje s majkama koje su znale pušiti tijekom trudnoće. Pokazalo se da je dovoljno nekoliko sekundi da nikotin dođe do posteljice kada beba dobiva manje krvi. Svaki put kada majka zapali cigaretu dolazi do suženja pupčane vrpce, a beba se pritom susreće s problemima dotoka krvi, kisika i hrane.

Sve bebe rođene s pupčanom vrpcom oko vrata najvjerojatnije će trebati posebnu pomoć jer rođenje na ovakav način predstavlja opasnost za život bebe i zastrašujuć je za sve prisutne. Pokazalo se da su djeca rođena na ovaj način u velikom broju slučajeva osjetljiva, teško se mogu opustiti i skoro su uvijek oprezna. Pretpostavka je da takva djeca imaju običaj dramiti i da vole biti u centru pažnje.

Autor: S.Š., Foto: Stephen Coburn/Shutterstock