Spilja na Gradini, lokacija koja se ne zaobilazi

Nalazište na gradini, Foto: Krumb77/Wikimedia

Više smo puta spominjali kako je Istra jedan od najzanimljivijih dijelova Hrvatske koji već duže vrijeme svoje turiste privlači prekrasnim plažama i naravno velikim brojem kulturno-povijesnih tragova. Međutim pored mora i lijepih plaža svi znamo da Istra najviše prednjači svojim prirodnim ljepotama što se tiče unutrašnjosti, a pritom najviše mislimo na brojne prirodne lokacije.

Kad već pričamo o znamenitostima tada ne smijemo zapostaviti sve one prirodne pojave koje su nastale uslijed prirodnog procesa i koje isto tako stoje i svjedoče o nekim davnim, prošlim vremenima. Među takve pojave svakako treba ubrojiti čuvenu spilju na Gradini, koja je zaista zanimljiva pojava, a neki će reći i mistična.

Nalazi se sjeverno od Premanture uz cestu koja vodi od Premanture prema Puli, na malom brdu Gradina. Njezin današnji izgled s dva kanala nastao je urušavanjem dijela tavanice spilje kojim je podijeljena u sjeverni i južni kanal. S tim da je sjeverni zatrpan, a južni ima dužinu od oko 100 metara te visinu do 6 metara.

Kad pričamo o poznatim nalazištima treba spomenuti kako je na ovom području otkrivena pretpovijesna željezna sjekira. Međutim ono što zbunjuje velik dio stručnjaka je niz predmeta iz antike koji zapravo upućuju na kontinuirani život u spilji od druge polovice 1. st. pr. Kr. do 3. st. pr. Kr.

Iz tog je perioda otkriven veći broj ostataka amfora, posuđa koje je služilo u svakodnevnoj uporabi, predmeta od kosti koji su se koristili najviše kao ukras, zatim predmeta od kamena kao i nekoliko rimskih novčića. Isto je tako otkriven velik broj uljaniva koje su se koristile za rasvjetu.

Na temelju svega nađenog da se zaključiti kako je postojao kontinuirani život u samoj pećini, a pritom se pretpostavlja kako su to uglavnom bili odbjegli robovi, zločinci ili čak i gubavci. Odlučite li se na dolazak vjerujemo kako ćete moći osjetiti duh tih vremena, odnosno prošlosti, kako se zapravo nekada živjelo.

Vjerujemo da vam je sigurno teško pomisliti kako je netko mogao živjeti u spilji, međutim tada je ipak bilo malo drugačije, a spilje su ipak bile najbolje sklonište za sve one koji su se htjeli iz nekog razloga sakriti i ne pokazivati pred drugima.

Boravak na Gradini preporučamo u proljeće kad ćete pored spilje moći uživati u boravku na otvorenom, u prirodi okruženi samo vegetacijom i ponekom životinjom.

Autor: S.Š. Foto: Krumb77/Wikimedia