Sijeda kosa, pristaje li uz vaš ten

Plava-kosa

Postoje mnoge nijanse sijede boje kose. One se kreću od iznimno bijele, preko sive, do sivkasto plave nijanse. Ovi tonovi se najčešće povezuju sa prvim znakovima starenja, a žene se i ne osjećaju najbolje kada primjete pojavu prvih sijedih.

No, pokazalo se u više slučajeva kako crna ili smeđa kosa može izgledati prekrasno prošarana sijedim vlasima. Kada primjetite prve sijede vlasi, razmislite želite li ih stvarno prekriti bojom, ili se poigrajte i budite kreativni.

Pojavu sijedih vlasi nije moguće sprječiti. Postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na njihovo nastajanje. Prvi faktor su definitivno vaše godine, genetika može predodrediti da se sijede vlasi pojave već u ranim tridesetima ili čak i ranije. U posljednje vrijeme sve se više govori o nastanku sijedih radi velike količine stresa i užurbanog načina života.

Neki stručnjaci tvrde kako u našoj kosi postoje tri osnovne boje, žuta, crvena i plava boja. Kombinacijom ovih boja dolazi do nastajanja raznih tonova smeđih, crnih ili plavih kosa. Jednom kada kosa postane sijeda, to znači da su iz vlasi nestali elementi osnovnih boja. U posljednje se vrijeme uvelike popularizirala sijeda boja, tako da mnoge starije glumice i popularne osobe boje svoju kosu u razne sijede tonove. Kako biste napravili taj posao što je bolje moguće, morate znati nekoliko pravila.

Ako svoju kosu bojite u sijedu, morate vratiti na kosu boju koja nedostaje. Na primjer, ako na sijedu kosu dodate crveni ton, kosa će vam postati svijetlo narančasta. No, ako iskombinirate neutralnu sijedu sa crvenom bojom prije samog bojanja, dobit ćete prekrasnu boju koja će izgledati u potpunosti prirodno.

Svoju sijedu kosu možete oživiti raznim pramenovima, koji će bolje pristajati vašem tenu i davati vam mladenački izgled. Preporučamo vam da izbjegavate razne zlatne ili jako crvene tonove jer oni neće dobro pristajati vašem prirodnom tenu. Prije samog bojanja kose poigrajte se malo sa pramenovima.

Pokušajte obojati jedan pramen u boju kojom želite prošarati vašu sijedu kosu. Ukoliko vam ne pristaje i niste zadovoljni, pokušajte pramen izblijediti sve dok ne dobijete ton koji vam u potpunosti odgovara. Nemojte se sramiti svojih sijedih. One ne moraju značiti da ste stari, a opet s jedne strane daju vašem izgledu profinjen izgled i gracioznost.

Autor: M.T. Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock