Kakvi tipovi kose postoje

Tipovi kose, Foto: bart78/Shutterstock

Tekstura vaše kose određena je veličinom i oblikom folikule vlasi. Na vaš tip kose utječu i nasljedne osobine, starost i rasne osobine. Kovrčavost, valovitost ili ravna kosa ovisi o dvjema stvarima: o obliku kada izrasta iz folikule i razdiobi kreatina što ga proizvode stanice u korijenu.

Korijen ravne kose je građen tako da ga okružuje jednak broj stanica keratina oko folikule, dok se kod kovrčave kose keratin neravnomjerno raspoređuje. Boja kose također utječe na teksturu, tako plavuše imaju finiju kosu od brineta, dok je crvenokosima kosa najgušća.

Generalno gledajući kose možemo podijeliti u tri glavne kategorije: fina, srednja i oštra. Fina, tanka kosa može biti ili jaka ili slaba, no zbog svojih osobinama ovoj kosi nedostaje volumen. Srednja kosa nije ni gusta niti rijetka, ali je jaka i elastična. Oštra kosa raste u izobilju, no često joj nedostaje elastičnost i kovrčavost.

Tip kose može se odrediti ovisno o količini sebuma kojeg ispuštaju žlijezde lojnice na vlasištu. Prvi tip kose je suha kosa koja izgleda mlitavo, lako se mrsi, ali teško češlja. Gušća je uz korijen, a prema krajevima se lomi i rascijepa. Uzrok ovakve kose može biti pretjerano i prečesto pranje ili učestalo bojanje kose.

Normalna kosa označava onu koja nije ni masna niti suha, zadržava svoj oblik i gotovo uvijek lijepo izgleda. Za održavanje normalne kose koristite šampon koji u sebi ima i regenerator. Šampon će ukloniti nnečistoću dok će regenerator dati kosi sjaj i mogućnost lakog raščešljavanja.

Masna kosa izgleda puno tanja nego što zapravo je i zahtijeva češće pranje. Uzrok masne kose je prevelika količina sebuma koju izlučuju žlijezde lojnice na tjemenu. Ovakvo prekomjerno izlučivanje može biti rezultatom nekog hormonskog poremećaja, topline, vlage, pretjeranog četkanja ili učestalog provlačenja ruku kroz kosu. Za masnu kosu upotrebljavajte blagi šampon koji će kosi dati obujam. Perite je mlakom vodom i po mogućnosti izbjegavajte sušenje fenom.

Autor: M.T., Foto: bart78/Shutterstock