Savjeti za vlažne prostorije

Vlaga na zidu, Foto: StockThings/Shutterstock

Česta je pojava u stanovima vlaga i veoma su neugodne posljedice koje se zbog toga javljaju. Boja na zidovima ljušti se i puca. Ako se u takvim stanovima ili prostorijama nalaze tapete, one su uprljane vlagom ili se odlijepe. Namještaj se krivi i rđaju metalne površine, a električna instalacija je oštećena.

Sve nam to pokazuje da se vlaga -pojavila u prostoriji pa treba svakako daljnji prodor vlage spriječiti. Uzroka vlage u prostorijama ima više. Vlagu mogu prouzrokovati oborine koje prolaze kroz krov koji prokišnjava, ili kroz oštećene, napukle ili suviše porozne zidove, a i kroz prozore i vanjska vrata koja se dobro ne zatvaraju.

Vlaga nastaje i kondenziranjem pare koja se skuplja zbog lošeg provjetravanja ili zbog loše toplotne izolacije zidova. Do kondenziranja pare najčešće dolazi u kuhinji, praonici ili kupaonici. Najčešći je ipak slučaj da vlaga prodire u podrumske ili prizemne prostorije iz zemljišta na kojem je kuća sagrađena.

Kako ćemo spriječiti tu pojavu? Ima tu više načina.

Ako je vlaženje prostorija nastalo zbog upijanja vode iz tla, obično je tada u zemlji koja se nalazi oko zgrade došlo do kvara u kanalizaciji, ili je popustila horizontalna ili vertikalna izolacija zidova. U tom slučaju najbolje je kanalizaciju dovesti u red, a ako je došlo do popuštanja izolacije, obit ćemo žbuku s vlažnih mjesta, popraviti izolaciju i vlažne zidove ožbukati žbukom u koju smo dodali antivlagola. Ovaj preparat, može se nabaviti u svim prodavaonicama građevinskog materijala.

Vlaga se može spriječiti i tako da se s vanjske strane u zidove ugrade koso postavljene keramičke cijevi koje su porozne i upijaju nagomilanu vlagu. Međutim, za ugrađivanje ovih cijevi potrebno je da pozovete stručnjaka.

Čest je slučaj da vlaga prodire u unutrašnjost kuće ili stana s krova. U tom slučaju potrebno je promijeniti dotrajale i raspucane crijepove ili popraviti lim itd, i stvar će biti riješena.

Međutim, vlaženje stana ili prostorija najčešće  nastane zbog sakupljanja pare. U tom slučaju najbolje je provjetravati prostorije, jer u tim slučajevima, pa i u ovom, potrebno je izbjeći uzrok vlaženja.

Foto: StockThings/Shutterstock