Savjeti za savršen akvarij i zdrave ribice

ribice
Ribice u akvariju, Foto: Mikael Damkier/Shutterstock

Postoje dvije vrste akvarijskih ribica hladnovodne i tropske – i ako želite držati obje vrste, bit će vam potrebna dva akvarija. Počnite s nekoliko ribica, a potom, uz stečenu sigurnost, povećajte njihov broj.

Zlatna ribica je idealna za početnike. Naraste do najmanje 15 cm u dužinu, ima dug životni vijek i laka je za održavanje. Ona i ostale popularne hladnovodne vrste ribica (npr. Carassius auratus var. i Oryzias latipes) mogu se držati na sobnoj temperaturi – između 10 i 23°C.

Tropski akvarij može sadržavati mnoge raznobojne vrste riba, poput gupija, neonki, švertova, platija i japanskih riba boraca. Nikada nemojte zajedno staviti dva mužjaka japanske ribe borca – borit će se do smrti! Tropskim ribicama potreban je grijač koji će održavati temperaturu vode izmedu 22 i 26°C.

Kako izabrati akvarij

Veličina obično ovisi o tome koliko će ribica biti u njemu, no kao opće pravilo: valja kupiti najveći što si možete priuštiti. Prikladnom veličinom smatra se ona između 610 mm x 300 mm x 380 mm.

Prije nego što kupite akvarij provjerite postoji li dovoljno mjesta. Što se tiče položaja bilo bi najbolje kada bi ga stavili na ravnu površinu ispod koje bi se nalazile polistirenske pločice. Što se tiče rasvjete vodite računa o tome da umjesto dnevne može postojati ona koja ide preko fluorescentne cijevi.

Svjetlo smanjite sve dok voda ne postane zelena, ili ako se dogodi da alge previše bujaju. Kako bi voda bila čista i razina kisika dovoljno visoka treba ugraditi pumpu s filtrom. Ako niste znali neki filteri već imaju električnu pumpu tako da ne trebaju dotok zraka.

Opremanje akvarija

Akvarij je potrebno oprati čistom vodom, a dno trebate pokriti sa šljunkom. Biljke mogu biti plastične, ali isto tako i prirodne kao što su Cryptocoryne aponogetiofolia, Cabomba caroliniana i Vallisneria.

Hranjenje ribica

Vaše ribice trebaju dobivati kvalitetnu hranu dva puta na dan, s tim da morate paziti da ne dobivaju toga previše. U slučaju da vas nema dva dana, vaše ribice mogu izdržati bez nadzora, jer ste ih upravo nahranili.

Kako ribice održati zdravima

Kada se odlučite za akvarij s ribicama trebate biti svjesni činjenice kako i oni zahtijevaju svakodnevnu brigu, barem što se tiče provjeravanja temperature onih akvarija gdje se nalaze tropske ribice.

U slučaju da primjetite kako vaše ribice plivaju preblizu površine to znači da nemaju dovoljno kisika, ili im je temperatura previsoka. One koje vam ne izgeldaju dobro, stavite u poseban akvarij na promatranje.

Foto: Mikael Damkier/Shutterstock