Savjeti za pranje, šišanje i vodenu ondulaciju kose

trajna ondulacija
Trajna ondulacija, Foto: Pressmaster/Shutterstock

Bez obzira na naše dužnosti i obaveze preko dana i tjedna, morate sebi dati zadatak da kosu u pravilnim, određenim vremenskim razmacima perete, šišate i njegujete. Isto tako, ako je farbate, da to činite uvijek nakon određenog perioda. S trajnom ondulacijom je drukčije. Nju možete neko vrijeme održavati. Neke žene trajnu ondulaciju prave stalno, neke povremeno. To ovisi o vrsti frizure i o modi.

PRANJE

Naravno kako bi bilo najbolje kosu prati svakih 7-10 dana. Katkad kosa postane masna, i nakon 3-4 dana, a katkad i nakon 1 4 dana, njezina masnoća je minimalna. Kod samog pranja kose bitno je da bez obzira idete li frizeru, ili svoju kosu perete sami, odaberete idealan šampon za svoju kosu.

O samom šamponu ovisi hoće li vam kosa izgledati zdravo i svježe, no osim šampona trebate voditi računa i o samom načinu prehrane. Naime pokazalo se kako pravilna prehrana uvelike utječe na kvalitetu vaše kose, na njezinu punoću.

REGENERATORI

Kako bi kosa dobila željeni sjaj bilo bi dobro odabrati pravilan regenerator koji možete staviti nakon pranja kose i prije svega regenerator koji je prikladan za kosu tretiranu raznim bojama. U slučaju isušene kose i bez sjaja bilo bi dobro kada bi regenerator koristili svakih 8-14 dana.

ŠIŠANJE I VODENA ONDULACIJA – FEN FRIZURA

Današnji način šišanja omogućuje ženi da lakše održava frizuru. Nove linije frizure tako su prostudirane da se mogu prilagoditi svakom obliku lica. Šišanje utječe na to hoće li neka frizura ženi bolje pristajati i hoće li biti laka za održavanje, jer katkad žena ne može doći svakih 8-15 dana frizeru, tj. na pranje, sušenje, vodenu ondulaciju.

Ona ponekad želi oprati kosu sama kod kuće, uviti na viklere i štipaljke ili sušiti fenom i četkom. Ako je dobro ošišana, ako je frizer znao odabrati liniju frizure koja pristoji obliku lica, onda može i sama napraviti frizuru, bilo fenom i četkom, bilo viklerima.

Čak, ako je kosa i mokra, na primjer ljeti, na moru, vidi se lijepa linija frizure i dovoljno je kosu prirodno osušiti na suncu, ili metnuti koji vikler, pa će lijepo stajati. Kako biste imali uvijek lijepu frizuru, potrebno je kosu šišati svaka 3 tjedna do mjesec dana, već prema tome kakva je linija frizure koju nosite.

Foto: Pressmaster/Shutterstock