Kako održavati kovrčavu kosu

kovrcava-kosa

Kovrčava kosa potpuno je drugačija od ravne. Njena struktura je drugačija, čvršća, neukrotiva i ona treba drugačiju njegu – jednostavno, kovrčava kosa zahtjeva drugačiji pristup. Kovrče su same po sebi posebne i svi oni koji ih imaju svakako izazivaju zavist onih koji žele postići da im kosa tako izgleda.

Treba imati na umu kako održavanje kovrčave kose ne zahtijeva isti tretman kao i kod ravne kose, što znači da svi oni koji imaju prirodne kovrče, imaju pomalo muke s njihovim nošenjem.

Možda ste tokom godina pokušavali ukrotiti svoju bujnu kovrčavu kosu, no tek onog trenutka kada se prepustite njenim čarima shvatit ćete koliko vas može oduševiti. Važno je pronaći kvalitetnog frizera koji će razumjeti vašu kosu i dati vam frizuru koja će odgovarati vašem licu.

Naime sam odlazak kod frizera može biti traumatičan iz razloga što se kovrčava kosa šiša na poseban način, a posebno treba napomenuti kako je svaka kosa, pa i ona frčkava posebna sama po sebi, stoga svaki frizer mora postupiti posebno prema svakom tipu kovrčave kose. Kod šišanja treba poštivati prirodni rast kose i naravno valovitost kose.

Druga važna stvar je vaša briga o kovrčama. Što to znači? To znači da možete zaboraviti na četke i češljeve. Nikako ne češljati, to je pogubno za kovrče. Potrebno je znati kako takav tip kose traži malo zahtjevnije preparate, odnosno naš savjet je da umjesto regeneratora koristite masku. Šamponi bez sulfata i ulja čiste svile neka budu preparati koje ćete koristiti za njegu.

Osim češljanja i šamponiranja, kod kovrčave kose treba pripaziti i kad se radi o bojanju, jer treba imati na umu kako je kovrčava kosa sama po sebi suha, stoga se uvijek preporuča umjesto boje koristiti preljev, koji će imati puno manji utjecaj na kosu od klasične boje. Potrebno je znati kako kod bojanja treba više boje nego što je to inače slučaj, a isto tako kod pramenova treba paziti da budu deblji, jer bi se mogli izgubiti među silnim kovrčama.

Što se tiče dužine smatra se kako je dužina do brade i najdulja do ramena zapravo idealna, jer preduga ne valja kako vam ne bi postala preteška, a opet treba paziti i na to da ne bude prekratka iz razloga, što neće biti dobro ako će te kovrče stršati svaka u svom smjeru, osim ako to ne volite.

Kada napokon shvatite svoju kosu biti će lakše brinuti se o njoj nego o ravnoj kosi. Zapravo tu se nema što previše reći, osim da pazite da kosa nije isušena, te da ju tretirate preparatima za njegu kovrčave kose. Operite, osušite i to ukoliko je moguće prirodnim putem bez upotrebe sušila za kosu.

Autori: Ž.V., S.Š.  Foto: Alena Ozerova/shutterstock