Savjeti za pranje rublja

pranje rublja

Kako perete rublje? Pazite li na upute koje pišu na deklaraciji ili se povodite za svojim iskustvom? Slijede savjeti kako treba prati rublje, a kako bi vam ono što još dugo bilo lijepo kao prvi dan kada ste ga kupili.  Šareno rublje je najbolje prati do 60 stupnjeva C.

Provjerite naše savjete i perite rublje na najučinkovitiji način!

Fino rublje

U fino rublje ubrajaju se sva kemijska vlakna, tkanine s djelomičnim udjelom kemijskih vlakana i svile. Fino rublje nikad se ne smije prati na temperaturi višoj od 30 stupnjeva C. Fine bluze, donje rublje i čarape, dakle sve ono na što ne biste htjeli čekati dok sakupite jedno punjenje stroja za pranje, prat ćete ručno.

Rublje od kemijskih vlakana valja prati što češće. To je korisno ne samo za rublje već je potrebno i zbog higijenskih razloga jer kemijska vlakna poprime mnogo brže miris tijela od ostalih, prirodnih vlakana. Pri tome ne pomaže nikakvo provjetravanje – kemijska vlakna ponovo će se osvježiti jedino pranjem.

Kako ručno prati rublje

Otopite u velikoj količini mlake vode sredstvo za pranje finog ili vunenog rublja u omjeru što ga propisuje proizvođač deterdženta. Nekoliko puta protisnite komade rublja i ostavite u vodi preko noći ako su jače prljavi. Inače je dovoljno da ih u deterdžentu nekoliko puta isperete.

Rublje ispirajte pažljivo u mnogo vode koju mijenjate dok ne bude potpuno bistra. Potom lagano maknite svaki komad i objesite ga dok je još mokar, a pri tome pazite da ne izgubi oblik. Komadi od kemijskih vlakana ne smiju biti dugo položeni jedan na drugome, jer se tako gužvaju. Omekšivač koji se dodaje posljednjoj vodi za ispiranje sprječava neugodno lijepljenje i pucketanje rublja od kemijskih vlakana, a pridonosi i svježem mirisu rublja.

Pranje odjeće od vune

Tri su osnovna pravila koja ne smijete zaboraviti da biste ispravno prali odjeću od vune: voda za pranje ne smije biti vruća nego mlaka. U takvoj ćete vodi otopiti sredstvo za pranje vunene odjeće. Vuneni predmet stavite u vodu, stavite komad po komad, ali nemojte ga pri tome trljati. Odmah nakon pranja istisnite vunene predmete kako bi pustili višak vode. Poslije toga ispirajte nekoliko puta u hladnoj vodi sve dok voda ne ostane bistra. Glavno je da cijelo pranje bude kratko.

Oprane predmete položite na čist ručnik od frotira. Pazite da za svijetle vunene stvari upotrijebite svijetli ručnik. Svaki komad oblikujte i stavite na njega još jedan frotir. Potom odmotajte ručnike i laganim pritiskom uklonite preostalu vodu. Sada je rublje samo malo vlažno i brzo će se položeno osušiti, ali ga ne sušite na suncu. Iako mnogi strojevi za rublje imaju posebne programe za vunu, bolje je da osjetljive vunene stvari perete na ruke.

Staro je i prokušano sredstvo za pranje pletenih stvari hladna voda kojoj smo dodali jednu čajnu žlicu boraksa i jednu čajnu žlicu glicerina. Važno je na ruke prati tkanine s kojih se lako linjaju dlačice ili one kojima boja nije potpuno sigurna, jer ako se pere strojem, tada se stroj mora često čistiti od malih vlakana ili se uništi mnoštvo rublja zbog jednog komada koji pušta boju.

Rublje za iskuhavanje

Rublje koje obično ne dostiže temperaturu od 100 stupnjeva C, već svega 90°C ili 95°C, treba gotovo bez izuzetka centrifugirati u stroju za pranje.

Pranje kože

Kožu perite u mlakoj vodi tvrdim sapunom, a sapun samo djelomice isperite tako da koža ostane elastična. Za pranje u stroju odaberite program do 30° C, primijenite sredstvo za pranje finog rublja i stavite u vodu za ispiranje nešto octa radi svježine boje i elastičnosti kože. Takve predmete stavite mokre da se suše no nikad na suncu ni u blizini peći.

Dječje rublje

Odjeća za djecu se lakše pere ako se najprije preko noći namoči u hladnoj vodi s nešto deterdženta, a potom pere sapunom ili deterdžentom. Najprije se pere bijelo rublje koje je manje zaprljano, nakon toga ono što je više uprljano ako se ne pere u stroju. Sve se dobro propere i prokuha, ispire pod tekućom vodom, osuši na zračnom mjestu, izglača i poslaže u pretince.

Šareno, bijelo rublje…Čuvajte svoju odjeću i pazite na održavanje kako ne bi ranije krenuli u kupovinu. Na svakoj mašini postoje oznake kako treba što prati i koja je temperatura predviđena za određeni materijal.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock