Savjeti za čišćenje bakra

posuđe od bakra

Imate li u kućanstvo nešto od bakra, možda poklon koji ste dobili od svoje bake i sada stoji kao uspomena na vašoj polici ili suvenir koji ste donijeli s najnovijeg putovanja? Bez obzira odakle vam, ali ako imate bakreni komad u svom stanu sigurno ćete htjeti znati kako ga čistiti.

Bilo da se radi o zlatu, srebru ili nekom drugom materijalu važno je znati kako održavati takve ukrase da traju duže i da u njima možete uživati još neko vrijeme. Nažalost kao i sve ostalo u životu tako ni bakar nije pošteđen vremena i trošenja. Koji god predmet kupili i bez obzira koliko ga koristili on će se nakon nekog vremena potrošiti.

Jeste li primijetili zelene naslage na bakru? O čemu se radi? Zelena boja koja se pojavila rezultat je dužeg izlaganja zraku ili možda slanoj vodi za sve one koji žive na obali. Zelena naslaga je ništa drugo nego spoj koji dolazi u obliku bakrenog karbonata.

Nastajanje naslage je moguće spriječiti ako redovite čistite bakar, a tu se misli na sve predmete napravljene od ovog materijala te posebno posuđe ako se često koristi. Zašto je važno čistiti posuđe? Spomenuta naslaga je otvorna i ne bi smjela doći u kontakt s organizmom.

Ukoliko se zelena naslaga ipak pojavi kako zbog neredovitog čišćenja ili vijeka trajanja, postoji rješenje. Dobro je što mješavinu za čišćenje možete sami napraviti uz pomoć limunovog soka.

Čistiti možete i uz pomoć čelične vune, ali izbjegavajte agresivna sredstva kako ne bi izgrebali svoje omiljeno posuđe. Uživajte u prekrasnom posuđu koje koristite skoro svaki dan i onom koji ukrašava police bilo u kuhinji ili dnevnom boravku.

Foto: Zitumassin/Wikimedia