Kako odčepiti umivaonik

Odčepljivač, Foto: sergojpg/Shutterstock

Začepio vam se umivaonik i voda više ne otječe. Što sad? Ova tekovina suvremene higijene ponajčešće je opremljena uređajem, zatvaračem protiv zadaha, koji onemogućuje prodiranje neugodnih i po zdravlje opasnih plinova iz kanalizacije u stan.

Takve zatvarače protiv zadaha nazivamo sifoni. Pri tome ih razlikujemo dvije vrste, i to koljenasti i bočasti zapor protiv zadaha. U koljenastom sifonu, kao prepreka širenju zadaha, služi malo vode koja se uvijek skuplja u okuci cijevi.

Ako je otjecanje vode spriječeno, kvar ne možemo popraviti bez alata. Za to su nam potrebna kemijska sredstva za čišćenje, kliješta za cijevi, engleski ključ s regulacijom, spirala za čišćenje, gumeno zvono, sredstvo za otapanje korozije i čekić.

U začepljenoj cijevi staložili su se otpaci u dio koji ima oblik slova U. Oni su se tako međusobno zgrudali da voda nikako više ne može otjecati. Kemijska sredstva pomažu u lakšim slučajevima. Ponekad je dosta samo kipuća voda. Najbolje će biti da solnu kiselinu ne upotrijebimo, jer izgriza – instalacije, uništava ocaklinu, a štetna  je i rukama.

Ako nije pomoglo kemijsko sredstvo, otvorit ćemo sifon. Na najnižem mjestu “U” cijevi ima vijak koji okrećemo i tako otvorimo sifon. Prije nego odvrnemo vijak postavit ćemo neku posudu ispod otvora cijevi, da bismo u posudu istresli nečistoću koja je zabrtvila odvod.

Kako bismo dobili napolje svu prljavštinu, moramo cijev čačkati i pročišćavati žicom. Kada smo vijak opet učvrstili, napunimo još jednom odvod kemijskim sredstvom za čišćenje koje se kupuje u specijaliziranim trgovinama i pustimo neka otopi preostalu nečistoću. Poslije toga moramo odvod odmah dobro isprati.

Druge vrste sifona imaju cijev poput dimnjaka, s pregradnim zidom, koji zadržava plinove iz kanalizacije. Ako gumica na sifonu ne brtvi, morat ćemo staviti novu. Ako je nemamo pri ruci, izrezat ćemo kolut od gume i premazati ga uljem, masti ili vazelinom.

Ako smo očistili sifon, a voda ipak ne teče, začepljenje se nalazi dublje u cijevi, pa moramo upotrijebiti gumena zvono. Prije toga ćemo zabrtviti klupkom tkanine otvor za istjecanje na umivaoniku, da bi tlak i struja vode bili što efikasniji. Stavit ćemo gumena zvono na otvor za istjecanje i pumpat ćemo snažno nekoliko puta gore – dolje, dok ga jednim mahom ne strgnemo s otvora. Ako sada grguće u cijevi, to znači da voda opet otječe.

Nije li gumena zvono pomoglo, pozvat ćemo stručnjaka, jer je pogreška mnogo kompliciranija.

Foto: sergojpg/Shutterstock