Kako očistiti staru garnituru za sjedenje

Dnevna soba kauč

Garnitura za sjedenje, pored tepiha i kreveta, pripada u jedan od najkorištenijih predmeta u svakom kućanstvu. A budući da se često koriste, lako i brzo se mogu zaprljati. Upravo zbog toga jedna je i od najtraženijih pretraga na Internetu. Svi žele znati – Kako najlakše očistiti sjedeću garnituru.

Koliko ste se puta našli u situaciji da vam se na vaš lijep i udoban trosjed prolilo mlijeko, kava, sok ili ste nehotice zaprljali sjedeću garnituru masnim rukama? Svakako nemojte paničariti jer i za takve situacije postoji rješenje. Ovisno od kakvog materijala je presvučen vaš omiljeni trosjed ili sofa, prema tome ćete se ravnati i očistiti ga ako se pojave bilo kakve ružne mrlje.

Bez obzira imate li sofe, kauče, dvosjede, fotelje ili počivaljke, svima nam je zajedničko jedno – želimo imati čiste i mirišljave sjedeće garniture na kojima ćemo provoditi ugodno vrijeme. U nastavku vam donosimo savjete kako očistiti kožnu garnituru i garnituru od mikrofibre i tkanine.

Čišćenje kožnih garnitura za sjedenje

Da biste dugo mogli uživati sjedeći na kožnoj garnituri, za nju se treba pravilno brinuti i održavati je. Na tržištu postoje mnogu preparati koji vam uvelike mogu olakšati i pomoći u tom poslu, ali vrlo lako ćete to učiniti i bez njih. Kožu koja se može prati, čistite otopinom sapuna i adekvatnom krpom, tamnu kožu premažite ricinusovim uljem, a svijetlu vazelinom. Ako vam se koža na garnituri izliže, premažite je smjesom lanenog ulja i bjelanjka. Ovo su neki od savjeta za održavanje kožne sofe, a u nastavku donosimo još neke bitne savjete uz čišćenje i održavanje.

Naime, koža se održava prilično jednostavno, a pri čišćenju važno je zadovoljiti sve korake. Za početak, potrebno je s nje ukloniti sve veće mrvice i čestice. Ne zaboravite provjeriti pregibe u koje se može lako nakupiti prašina, prljavština i razne mrvice. Koristite manji nastavak usisavača kako biste pokupili veće mrvice, a nakon toga zamijenite nastavak i koristite onaj s četkom. Četka je puno mekša pa će i blago očistiti površinu, bez mogućeg oštećenja. Uvijek budite oprezni kako ne biste oštetili kožu i tako prouzročili nepovratna oštećenja.

Sljedeći korak je uklanjanje prašine s kožne garniture. To ćete najbolje učiniti krpom načinjenom od mikrovlakana. Uklonite sve slojeve prašine jer bi ona prilikom daljnjeg čišćenja mogla ogrepsti kožu.

Prirodno sredstvo za uklanjanje prašine s kožne garniture

Želite li u isto vrijeme ukloniti svu prašinu i podariti primjerenu njegu za vašu kožnu garnituru, to ćete najbolje učiniti mješavinom vode i alkoholnog octa. Pomiješajte destiliranu vodu i alkoholni ocat u omjeru 1:1, Voda iz slavine sadrži čestice koje bi mogle oštetiti kožu.

Umočite krpu od mikrovlakana u otopinu vode i octa i prije nego krenete s brisanjem, ocijedite je. Nemojte koristiti jako mokru krpu na koži jer bi je ona mogla oštetiti.

Kožnu garnituru prebrišite malim pokretima, od vrha pa sve do dna. Obratite pozornost na nabore jer se u njima zadržava najviše prljavštine i prašine.

Na kraju, uzmite drugu, suhu krpu te njome prebrišite garnituru.

Odstranjivanje mrlja s kožne garniture

Budući da na sjedećoj garnituri provodimo jako puno vremena, nerijetko sjedeći na njoj konzumiramo hranu i piće što može ostaviti masne mrlje. Mrlje mogu prouzročiti i razni kozmetički proizvodi, kućni ljubimci i drugo. No, svima je jedno zajedničko. Što ih prije uočite, lakše i jednostavnije ćete ih se riješiti.

Ako kod sebe nemate otopinu za čišćenje kože, možete probati sa sljedećim, također, učinkovitim prirodnim sredstvima. Naime, kao djelotvorno sredstvo za uklanjanje mrlja pokazala se soda bikarbona te kukuruzni škrob. Odlučite se za jedno pa postavite na mrlju. Ostavite da djeluje nekoliko sati pa laganim pokretima istrljajte četkom.

Mrlje od tinte nisu rijedak slučaj na kožnim garniturama. Ako se pojavila i na vašoj kožnoj garnituri, pomoći će vam običan alkohol. Natopite vatu u alkohol i njome lagano tapkajući uklonite mrlju od tinte. Pripazite da je jako ne namočite. Nakon što je mrlja nestala, dobro obrišite suhom krpom.

Ako vam se prolilo piće po kožnoj garnituri, obrišite ga prije nego što se osuši. Nakon toga, mjesto dobro očistite nekim sredstvom za čišćenje kožnih površina. Uvijek kožu ostavite suhom pa i u ovom slučaju obrišite krpom sve dok ne bude potpuno suha.

Sredstvo za održavanje kožne garniture

Da bi vaša kožna garnitura uvijek bila čista, sjajna i mekana te pravilno njegovana, potrebno ju je redovito održavati jednom do dva puta godišnje. U tome će vam pomoći prirodno sredstvo za održavanje kožnih garnitura.

U posudu ulijte dvije šalice bijelog octa kojima dodajte 15 kapi eteričnog ulja limuna ili čajevca. Otopinu dobro promiješajte i njome prebrišite garnituru laganim kružnim pokretima.

I u ovim slučajevima pazite da krpa ne bude suviše mokra. Kožna garnitura prilikom bilo kakvog čišćenja ne smije biti jako mokra jer bi je to moglo oštetiti.

Nakon što ste garnituru prebrisali otopinom octa i eteričnog ulja, ostavite da djeluje preko noći. Sljedećeg dana čistom i suhom krpom prebrišite garnituru laganim kružnim pokretima.

Nikada prilikom čišćenja kožne garniture nemojte koristiti maslinovo ulje jer bi ono moglo nepovratno oštetiti kožu.

Koža kao materijal je izuzetno zahvalna zato što je njezin vijek trajanja dugogodišnji, a kvaliteta namještaja presvučena kožom je neupitna. Kako bi vaša sjedeća garnitura izgledala uvijek lijepo tada se pridržavajte netom spomenutih pravila za održavanje i čišćenje.

Čišćenje garniture za sjedenje od tkanine

Sjedeće garniture od tkanine najteže su za održavanje jer gotovo čim stignu u naš dom, odmah se i zaprljaju. Osjetljive su na mrvice, tekućinu, ostatke hrane, ali i na zaprljane ruke djece i šape kućnih ljubimaca. Ipak, postoji nekoliko trikova za čišćenje nakon kojih će tkanina biti kao nova.

Sjedeću garnituru od tkanine potrebno je redovito usisavati kako bismo s nje uklonili mrvice i površinsku prašinu. Ako imate jastuke, sklonite ih i usišite cijelu garnituru. Mijenjate nastavke po potrebi, a kako biste uspjeli ukloniti svu prašinu sa svih kuteva, koristite dugu cijev za usisavanje. Ako su neka područja jako prljava ili prašnjava, zamijenite nastavak i koristite četku.

Tkaninu možete malo grublje istrljati, ali ipak pripazite ako se radi o osjetljivijem materijalu. Nisu svi materijali jednake gustoće, čvrstoće i kvalitete.

Budući da niti jedan prosječni usisavač ne može ukloniti sve mrvice, prašinu i dlake kućnih ljubimaca, posegnite za ljepljivim valjkom koji će vam u tome pomoći.

Prije korištenja bilo kakvog sredstva za čišćenje, provjerite o kojoj je tkanini riječ. Ne možete sve tkanine čistiti i održavati na isti način. Na oznaci kauča provjerite o kojoj se tkanini radi, a mi vam u nastavku donosimo kako se održavaju najčešći tipovi tkanina.

  • X – usisavač ili četka te profesionalno čišćenje
  • W – sredstva na bazi vode i parni čistač
  • O – isključivo ekološki materijal koji se mora ispirati hladnom vodom
  • S – sredstvo za kemijsko čišćenje
  • WS – sredstvo za kemijsko čišćenje ili ono na bazi vode uz upotrebu parnog usisavača

Odstranjivanje mrlja s garniture od tkanine

Ako netko od vaših ukućana zamasti trosjed, tada je najbolje mrlju posipati škrobnim brašnom kako bi upilo masnoću iz tkanine. Nakon nekog vremena, lagano iščetkajte i mrlja bi trebala nestati. Ako mrlju uočite tek nakon nekog vremena tada ju je najbolje natopiti kolonjskom vodom ili špiritom te nakon toga oprati čistom vodom.

Čišćenje sjedeće garniture od mikrofibre

Mikrofibra spada u novije materijale na našem tržištu pa ako se dvoumite oko kupnje sjedeće garniture od ove tkanine, provjerite prije toga kako se čisti. Iako osjetljivija od kože i u njezino održavanje će trebati uložiti nešto više truda i pažnje, čišćenje nije toliko teško i komplicirano.

Dapače, ne morate koristiti posebna i skupa sredstva za čišćenje iz trgovina i drogerija. Možete se poslužiti sastojcima koje imate u kućanstvu, a koja su sigurna za upotrebu. U nastavku donosimo kako pripremiti sredstvo za suho pranje sjedeće garniture od mikrofibre. Spomenuto sredstvo možete koristiti i na sjedećim garniturama od tkanina.

Prije korištenja sredstva za čišćenje, sjedeću garnituru dobro usišite. Pomiješajte 4 žličice sode bikarbone u 5 decilitra mlade vode. Otopinu nanesite na čistu krpu i njome lagano trljajte tkaninu.

Sjedeću garnituru od mikrofibre možete lako očistiti i etilnim alkoholom. Ulijte ga u bočicu s raspršivačem i njome poprskajte garnituru. Uzmite čistu spužvicu i dobro istrljajte, posebice na mjestima gdje ima tvrdokornih mrlja. Nakon toga, u bočicu ulijte destiliranu vodu pa poprskajte cijelu površinu. Dobro pobrišite suhom i čistom krpom. Nemojte koristiti garnituru dok se dobro ne posuši.

Čišćenje mrlja sa sjedećih garnitura

Mrlje od pića, senfa ili majoneze lako ćete ukloniti otopinom vode i alkoholnog octa u omjeru 3:1. Crveno vino najlakše se uklanja otopinom hidrogen peroksida i deterdženta u omjeru 1:1.

I krv možete vrlo lako ukloniti sa sjedeće garniture. Pomiješajte dvije žlice soli s jednom litrom tople vode i nanesite na mrlju od krvi. Ostavite da odstoji kako bi krv upila sol, a nakon toga isperite čistom vodom i vlažnom krpicom. U slučaju tvrdokornijih mrlja, postupak ponovite nekoliko puta dok mrlja ne nestane. Također, možete pokušati otopinom hidrogen peroksida razrijeđenog vodom.

Mrlje od voća najbolje ćete očistiti uz pomoć mješavine alkohola i alkoholnog octa. Jedan decilitar alkohola za dezinfekciju pomiješajte s jednom žlicom alkoholnog octa i nanesite na tkaninu. Pokrijte suhom i čistom krpom i pričekajte da se sva tekućina dobro upije. Ponavljajte sve dok mrlja ne nestane, a tada čistom vlažnom krpom očistite ostatke alkohola pa prebrišite suhom krpom.

Ako je vaša garnitura poprimila neugodan miris, nanesite na nju sodu bikarbonu u tankom sloju.

Tkanine od mikrovlakana dobro se čiste mješavinom amonijaka i alkohola. U jednu litru vode dodajte dvije žlice amonijaka pa lagano istrljajte vlažnom, ne mokrom krpom. Mrlju uvijek trljajte čistom stranom krpe. Ovako ćete lako ukloniti sve mrlje od sokova, mlijeka i vina.

Načini čišćenja i održavanja sjedećih garnitura

Postoji nekoliko načina čišćenja sjedećih garnitura (sofa, trosjeda, kutnih garnitura, počivaljki i fotelja). U nastavku donosimo dva najčešća, a vi odaberite onaj koji je najprimjereniji prljavoj površini i sredstvima za čišćenje koje posjedujete.

Čišćenje garniture mješavinom deterdženta i vode ili parnim čistačem

Ulijte u parni čistač mješavinu deterdženta za tkanine, a od nastavaka koristite četku. Prođite po svim površinama i ostavite da se osuši.

Deterdžent ravnomjerno poprskajte po prljavim površinama pa dobro usišite. Po potrebni, ovisno o tome koliko je površina prljava, postupak ponovite. Uvijek koristite deterdžent s dozom opreza. Naime, previše deterdženta moglo bi obojiti vaš kauč. Nakon završenog čišćenja, ostavite tkaninu da se dobro osuši.

Čišćenje sjedećih garnitura kemijskim čišćenjem

Pri kemijskom čišćenju sjedećih garnitura koriste se suha sredstva za čišćenja koja ustvari nisu suha, ali ne sadrže vodu. Kada se koriste sredstva za kemijskom čišćenje, sobu je potrebno dobro provjetriti, a po potrebi i privremeno napustiti.

Kemijska sredstva za uklanjanje mrlja je prije upotrebe potrebno isprobati na manjoj površini. Stavite sredstvo na krpu i dobro utrljajte u mrlju. Kada se sve osuši, možete ponoviti postupak u slučaju da mrlja nije nestala. Nakon toga, uzmite novu krpu, navlažite je i uklonite sve ostatke sredstava za čišćenje. Ostavite da se dobro osuši.

Bilo bi dobro konzultirati se s prodavačem prije no što uopće odlučite koju ćete garnituru kupiti, no bilo da ste ljubitelj tapeciranih ili kožnih sjedećih garnitura održavajte ih na prikladan način kako se ne bi uništile prije vremena. Nemojte ni u kojem slučaju koristiti agresivna sredstva za čišćenje. Ovi savjeti bi vam trebali olakšati čišćenje garnitura, ali ipak, upozorite vaše ukućane da budu oprezni prilikom konzumiranja hrane i pića na sjedećoj garnituri.

Foto: StockSnap/Pixabay

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.