Kako se oduzimaju i dodaju očice

ocice

VANJSKO ODUZIMANJE: dovoljno je da na početku igle upletete jednu ili više očica.

ODUZIMANJE UNUTAR PLETIVA: a) pletite 2 očice zajedno s prave ili s krive strane; b) prebacite jednu očicu na drugu. Želite li oduzeti 2 ili više očica odjednom, postoji više načina kako se to može učiniti: a) pletite zajedno očice ; dvostruko oduzimanje I: prebacite na desnu iglu neopletenu očicu, slijedeće dvije pletite zajedno i na dobivenu očicu prebacite neopletenu ; dvostruko oduzimanje II : prebacite neopletenu očicu, pletite slijedeću očicu i prebacite preko nje neopletenu ; dobivenu očicu prebacite natrag na lijevu iglu i preko nje prebacite slijedeću očicu s lijeve igle, tada je prebacite na desnu iglu i nastavite plesti.

UKRASNO ODUZIMANJE KOD RAGLANA: prve 2 i posljednje 2 očice pletite stalno ravno. Treću i 4 očicu oduzimajte udesno, a 2 očice prije posljednje 2 – Ulijevo.

VANJSKO DODAVANJE: iz prve očice pletiva na lijevoj igli izvucite 1 očicu, nataknite je na lijevu očicu i ponavljajte.

DODAVANJE UNUTAR PLETIVA: ubodite iglu u očicu točno ispod očice koja je na redu pa je opletete, a tada opletite očicu iznad, tj. onu koja je na redu. To je dodavanje potpuno “nevidljivo”. Ispletite očicu tako da iglom zahvatite nit između očica na dvije igle; ispletite 2 očice iz jedne: ispletite očicu, ostavite je na lijevoj igli, ubodite u nju iglu od naprijed prema straga, zahvatite nit i izvucite.Tako ste dobili dvije očice, koje prebacite na desnu iglu; jednostavno namotajte vunu: zahvatite iglom nit prema natrag ako želite da dobijete pravu očicu, ili prema naprijed ako želite krivu. U slijedećem redu namot ćete plesti kao običnu očicu.

Foto: Garsya/Shutterstock