Savjeti za čuvanje i čišćenje bjelokosti

priprema za čišćenje

Imate li puno ukrasa u svom stanu? Koliko njih zapravo koristite, a koliko vam služi kao ukras jer ste ih dobili na poklon od vama drage osobe? Bez obzira o kakvom se materijalu radi važno je da znate kako učiniti sve predmete dugotrajnijima.

Svi predmeti od bjelokosti imaju proceduru koju treba ispoštovati, a koja uključuje nekoliko korisnih savjeta uz koju će bjelokost zadržati boju kao što je imala od prvog dana kada ste ju nabavili.

Prvo na što treba pripaziti je mjesto gdje držite ovakve predmete. Kako bi zadržala svoju mliječnu i blijedožućkastu boju, bjelokost mora biti izložena svjetlosti. Držite li pribor za jelo i noževe s drškama od bjelokosti u ladici ili ako su klavirske tipke od bjelokosti neprestano zatvorene, s vremenom će požutjeti.

Blijeda boja također će trajati duže ako ne čuvate bjelokost na mjestima gdje će doći u dodir s dimom cigareta, vatrom na ugljen ili na drva.

Potražite bademovo ulje. Zašto? Kako biste spriječili isušivanje bjelokosti, nemojte je držati u vrućim i suhim uvjetima, nego je često mažite bademovim uljem. Želite li očistiti bjelokost, sve tragove nježno uklonite štapićem za uši natopljenim u bijeli špirit, obrišite mekanom, čistom krpom i ulaštite.

Drške ili ukrasne predmete od bjelokosti koji su promijenili boju stavite na sunce kako bi izblijedjeli. Nemojte namakati bjelokost u vodi jer to može prouzročiti širenje sitnih pukotina i popuštanje ljepila koje drži metalne dijelove na mjestu.

Bilo da je jako umrljana, požutjela ili napukla, bjelokost treba odnijeti zlataru ili srebrnaru da je obnovi ili popravi. Klavirske tipke treba dati stručnome majstoru neka ih “ostruže” ili zamijeni. Procijenite što možete sami, a za što vam ipak treba pomoć stručnjaka jer samo tako ćete sačuvati vrijednost brojnih predmeta u svom stanu.

Foto: auremar/Shutterstock